Новини

Шольц розповів про німецькі гарантії безпеки для України

Україна та Німеччина підписали угоди про гарантії безпеки та двосторонні відносини.

Читайте також: ЗСУ відходять з позиції на околиці Авдіївки: офіційна заява

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляє РБК-Україна з посиланням на спільну пресконференцію з президентом України Володимиром Зеленським у Берліні.

“Сьогодні ми робимо історичний крок. Президент Зеленський та я уклали угоду про двосторонні стосунки, про безпекові гарантії. Цей документ важко переоцінити. Він встановлює, що Німеччина і далі буде підтримувати незалежну Україну, яка обороняється проти російської агресії”, – заявив він.

Канцлер підкреслив, що Німеччина буде підтримувати українських партнерів у розбудові сучасної обороноздатності ЗСУ, щоб запобігти будь-якій агресії РФ.

“Якщо РФ подумає про це в майбутньому, то в нас є детальні домовленості дипломатичні, економічні і військові, як ми допомагатимемо Україні. Угода – це втілення того, про що домовились держави G7 минулого року у Вільнюсі”, – зазначив він.

Чиновник додав, що після Великобританії, Німеччина стала другою країною, яка укладає угоду про безпекові гарантії.

“За нами послідують інші країни. Відразу після нас – наші французькі друзі”, – підкреслив Шольц.

Він також додав, що сьогоднішня домовленість охоплює також допомогу у цивільній сфері – розмінування, забезпечення енергетичної інфраструктури і відбудову.

“Своєю чергою, Україна бере на себе відповідальність за продовження реформ, які ведуть до вступу України в ЄС”, – підкреслив німець.

Читайте також наші новини у Facebook