Волинь Новини

Медзаклад на Волині безоплатно отримає МРТ вартістю в десятки мільйонів гривень

Ковельське МТМО – один із 9-ти медичних закладів України (і єдиний на Волині), якому пощастило потрапити у список тих, які отримають МРТ за спільним проєктом Міністерства охорони здоров’я та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA)

Читайте також: У Луцьку негода накоїла лиха (Фото)

Це означає, що апарат, вартість якого вимірюється десятками мільйонів гривень, Ковельська громада отримає безоплатно. Це величезна інвестиція у медицину нашої громади. Але є необхідність збудувати спеціалізоване приміщення для МРТ з конкретними технічними характеристиками, яке буде відповідати вимогам. Вартість такого будівництва – приблизно 19 мільйонів гривень. Будуватимемо за кошти міського бюджету та Ковельського МТМО. Ще минулого року передбачили частину коштів у бюджеті.

Про це повідомляє Ковельський міський голова – Ігор Чайка.

Адміністрація Ковельського МТМО вже розробляє проєкт реконструкції будівлі центральної районної лікарні, яка якраз і передбачатиме добудову приміщення для розміщення МРТ поруч з відділенням реабілітації. Добудують 400 квадратних метрів.

Одразу відповім на питання, чому не можемо «виселити» приватну фірму, яка облаштувала кабінет з МРТ у приміщенні лікарні та «поставити» отриманий від японських партнерів МОЗу томограф. Технічні характеристики наявного приміщення не підходять під МРТ, який ми маємо отримати. Зауважу також, що приміщення було здане в оренду для облаштування кабінету з МРТ на 10 років у 2019 році (ще до моєї каденції і до того, як МТМО очолив Валентин Вітер).

Наголошу, що жоден із 9 закуплених Японією для України томографів – ще не в Україні. Найперші апарати зможуть поставити у нашу країну лише наприкінці квітня – у травні. Друга поставка – червень – липень. Третя – восени.

За словами керівника Ковельського МТМО Валентина Вітра, до 1 квітня медзаклад має завершити проєктування. У часові рамки, запевняє генеральний директор, вкладаються. На будівництво треба орієнтовно 3 місяці. Тобто Ковель сподівається отримати МРТ у другій поставці (у червні – липні). МОЗ та представники уповноваженої міністерством компанії у ситуації зорієнтовані, проблем чи зауважень адміністрації лікарні не висловлювали.

Про реалізацію проєкту будемо інформувати.

Обстеження на цьому апараті магнітно-резонансної терапії буде безкоштовним для всіх мешканців громади, які матимуть відповідне електронне направлення.

Читайте також наші новини у Facebook