Новини

Як отримати грошову допомогу на поховання за кордоном: роз’яснення ПФУ

Пенсійний фонд забезпечує громадян грошовою допомогою на поховання, навіть якщо пенсіонер помер за кордоном.

Читайте також: Важка втрата: обірвалося життя посадовиці Волинської ОВА

Про це розповіла пресслужба ПФУ у Донецькій області.

Повідомляється, що держава виплачує кошти на поховання навіть якщо пенсіонер помер за кордоном, наприклад у Польщі. Пресслужба ПФУ пояснила, що оформити допомогу на поховання можна у будь-який момент після того, як пенсіонер пішов з життя – для цього варто звернутись в один із сервісних центрів установи.

Якщо пенсіонер помер у Польщі, то його родині, якщо вона теж перебуває на території цієї країни, допоможуть у компетентних установах соціального страхування цієї країни. “Це передбачено відповідною угодою між Україною та Польщею щодо соцзабезпечення від 18 травня 2012 року”, – йдеться у повідомленні.

Про яку суму йдеться?

Розмір допомоги на поховання пенсіонера залежить від того, яку саме пенсію він отримував. Наприклад, якщо пенсійні виплати нараховувалися за законом “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, розмір державної допомоги становитиме три місячні пенсії.

У ПФУ наголосили, що виплата не може бути меншою за п’ятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Станом на 2024 рік розмір прожиткового мінімум становити 3 023 грн, тобто держава в рамках допомоги на поховання пенсіонера виплатить 15 115 грн.

До слова, середня пенсія українців на початок року становить 5385,25 грн. За минулий рік вона зросла на 16,5%. Найвищі пенсії зафіксовано в Києві, а найнижчі – на Тернопільщині.

Нагадаємо, понад 50% українських пенсіонерів отримують виплати менші за 4 тис. грн.

Читайте також наші новини у Facebook