Новини

Хто стоїть за “звільненням” Залужного: всі подробиці гучного скандалу

Нова хвиля чуток про звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного стала справжньою інформаційною бомбою.

Читайте також: Знай наших: волинянину зробили першу в Україні операцію на серці за допомогою робота Da Vinci

Чутки про “звільнення” головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного отримали нове життя. Першим ввечері 29 січня про звільнення головкома президентом Зеленським заявив ексдепутат Борислав Береза. І понеслося: інсайди від журналістів, запевнення і спростування від анонімних Телеграм-каналів та суперечки, які ледь не переросли у скандал. Реагувати на цей неконтрольований потік довелось навіть самому Залужному.

Хто і чому лякає Україну “звільненням” головкома, чи справді Валерій Федорович сам хоче подати у відставку і хто “міг би замінити” залізного генерала? Про все це розповів в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналіст Артем Зябкін. 

Play Video

Залужного звільняють?

Певно, кожен українець ввечері 29 січня був як на голках. Нова хвиля чуток про звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного стала справжньою інформаційною бомбою і ледь не переросла у справжнісінький скандал. А почалось все з посту у Фейсбуці екснардепа Борислава Берези, де він “наїхав” на Офіс президента за “звільнення” Залужного.

Понеслась потужна інформаційна хвиля

І тут понеслись “інсайди звідусіль”! Чутки про звільнення Валерія Федоровича підтверджував хто тільки міг: починаючи від анонімних та новинних Телеграм-каналів, закінчуючи нардепом Олексієм Гончаренком, журналістом Романом Цимбалюком та главредом видання Цензор.нет Юрієм Бутусовим. Вони заявили, що Залужному навіть обрали заміну.

Та не Залужним єдиним. В один момент понеслись чутки і про звільнення міністра оборони Рустема Умєрова, призначеного лише у вересні 2023-го року, але ці нісенітниці швидко спростували у відомстві. До речі, зробили це ну дуже стисло, чим породили нову інформаційну хвилю — частина користувачів та і деякі медійники сприйняли це як спростування звільнення щодо головкома, а не міністра. Ось так буває, коли у всіх нерви натягнуті, як струни.

А що каже Зеленський?

Звільнити чи не звільнити Валерія Федоровича може тільки його безпосередній начальник — верховний головнокомандувач, тобто президент Зеленський. Тож усі припали до новинної стрічки в очікуванні його вечірнього звернення. Кожна хвилина до нього народжувала нові неперевірені чутки. Не згасло інформаційне багаття навіть після слів прессекретаря президента, який запевнив, що президент нікого не звільняв!

Ще не почувши офіційного вердикту, українці почали приміряти головкоміський китель і на очільника ГУР Буданова, і на командувача Сухопутних військ Олександра Сирського. Але вечірнє звернення Зеленського здивувало обидві групи.

Президент не сказав про Залужного ні слова і ніби б уже всі мали заспокоїтися, але ні. Однак це ні на секунду не зменшило градус обговорення теми. У своєму Телеграм-каналі військкор і головний редактор видання Цензор.нет Юрій Бутусов, який одним з перших і “підтвердив” чутки про нібито відставку Залужного,  напряму звернувся до Володимира Зеленського.

Читайте також наші новини у Facebook