Волинь Новини

На Волині за майже два роки війни удвічі зросла кількість благодійних організацій

Повномасштабне вторгнення Росії у 2022 році мобілізувало та активізувало волонтерське середовище в Україні й на Волині. На кінець 2021 року у Волинській області було офіційно зареєстровано близько 380 благодійних організацій. На кінець 2023 року їх нараховувалося уже майже 700.

Читайте також: У Луцькій громаді будуть платити за корову 1000 гривень

Такі дані отримав Центр журналістських розслідувань «Сила правди» із допомогою YC.Market у статті «Скільки зібрали грошей і на що витратили благодійні фонди Волині за перший рік повномасштабної війни».

Попри велику кількість благодійних організацій у 2021 році лише близько 10% із них (30-40) демонстрували хоч якусь діяльність і подавали до Державної податкової служби фінансову звітність.

У перший рік великої війни в області зареєструвалося ще 214 благодійних організацій, а впродовж 2023-го – ще 87.

Точно порахувати масштаби ресурсів, які вдалося мобілізувати волинянам у перший рік повномасштабної війни підрахувати неможливо. Хоча б якісь уявлення про це можна скласти поглянувши на податкову звітність благодійних організацій. Проте, й тут не все так однозначно. Фінансові звіти за 2022 рік подало лише близько 10% зареєстрованих у Волинській області благодійних організацій.

Непублічно у деяких благодійних організаціях розповідають, що не подають звіти через те, що бояться свавілля податківців, адже на початку повномасштабного вторгнення багато хто не мав належного обліку отриманої та розподіленої допомоги, або й взагалі його не вів:

«Найбільша проблема полягає в тому, що податкова вимагає у звіті фінансовий відповідник. Тобто, якщо ми отримуємо, наприклад, сто курток різних розмірів, у звіті ми маємо зазначити їхню вартість. А яка їхня вартість? Можете собі уявити, коли приїжджає фура продуктів з Америки орієнтовною вартістю півтори тисячі євро… Як ми її маємо описати? Чесно кажучи, волонтерство і бухгалтерія – це різні сфери життя. Зараз ми вже намагаємося оцінювати вантажі, які прибувають. Але відобразити з звіті різні джерела надходжень через збір коштів, залучення внесків волонтерів, підтримку наших меценатів, співпрацю з міжнародними організаціями, які акумулють і передають кошти, дуже важко», – зазначили в одному з благодійних фондів Волині.

«Приїжджає фура гуманітарної допомоги з серветками, ми не знаємо ціну тих серветок, лише можемо припустити що десь євро чи два за пачку. Коли ж ми зрозуміли, що нам треба абсолютно все обліковувати, то були шоковані. Здавалося, що на облік усього, що пройшло крізь фонд, знадобиться два роки! Зараз ми над цим працюємо. Але бухгалтера знайти було дуже важко, бо ніхто не хоче розбиратися в цьому без відповідної платні, а ми ж благодійний фонд», – пояснили волонтери ще однієї організації.

«У перший рік своєї діяльності ми прийшли у податкову і подали звіт, але нам сказали, що в них нема необхідної форми. Після цього ми й не намагалися…»

Читайте також наші новини у Facebook