Волинь Новини

Що робити, якщо ви знайшли повістку у своїй поштовій скриньці

У ході воєнного стану та загальної мобілізації військовозобов’язані чоловіки продовжують отримувати повістки різними способами, у тому числі знаходять їх у поштових скриньках. Однак далеко не кожен знає, чи дозволений такий спосіб вручення і, чи вважається таке повідомлення правильним.

Читайте також: На Волині віряни не могли зайти в храм, бо прихильники УПЦ МП забрали ключі

Про це розповів адвокат Андрій Межирицький, пише ТСН.

За словами правозахисника, чинним законодавством не передбачено будь-якої відповідальності, якщо людина не з’явилася до ТЦК по повістці, знайденій в поштовій скриньці, за яку вона не розписувалася. Але водночас Межирицький наголосив, що чоловік має зробити для себе певні висновки як людина та громадянин, побачивши повістку.

“Така повістка не вважається врученою. У цьому відношенні численна судова практика, ТЦК складає протокол про порушення правил мобілізації й накладає штраф за неявку по ній. Навіть якщо людина не розписалася за отримання повістки”, — пояснив адвокат.

Водночас він додав, що людина, яка не з’явилася по повістці, може отримати штраф.

“Є такі випадки, коли людині направили повістку поштою, людина не з’явилася, а потім щодо неї склали протокол про адміністративне правопорушення. Його також направили поштою. Людина з цього приводу не дала жодних пояснень і заперечень, не знаючи про те, що відбувається така ситуація. Керівник ТЦК виніс ухвалу про притягнення до адмінвідповідальності у вигляді штрафу від 3400 до 5100 грн”, — розповів експерт.

Виходить так, що людина, одночасно з відкриттям виконавчого провадження, опиняється в Єдиному реєстрі боржників. Це загрожує їй забороною відкриття чи закриття банківських рахунків, блокуванням банківських рахунків, забороною відчуження рухомого чи нерухомого майна.

Межирицький наголосив, що повістка є законною, лише коли вона особисто вручена й отримувач за неї розписався.

“Повістка вручена тоді, коли вона вручена особисто і є підпис. Все інше жодним чином це не може підмінити”, — каже юрист.

Читайте також наші новини у Facebook