Волинь Новини

У Луцьку закордонна картопля дешевша, ніж своя

Закордонна картопля дешевша, ніж свояайулюбленіший овоч українців картопля цього року стала дуже дорогою. Нині бульбу на ринках Луцька продають щонайменше по 20 гривень за кілограм. Продавці кажуть, що це ще не межа. Оптовикам же стало вигідно через дорожнечу завозити сотні тонн картоплі з Польщі, а також із Литви та Латвії.

Читайте також: Тало-дощовий паводок: у двох районах Волині збільшилася площа підтоплень

«Наразі оптові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію – як у гривні, так і в перерахунку на долари або євро», – каже економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.

За його словами, за рік ціни на цей товар зросли в 3,5-4,0 рази. А за останні три тижні оптова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла аж на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах Євросоюзу. Це зробило імпорт картоплі економічно вигідним. Для порівняння: торік у цей час на найбільшому оптовому ринку західної України, львівському Шуварі, картоплю продавали за 4 гривні, а нині ж – за 17-18. Чому ціни такі космічні – запитали у керівника фермерського господарства із Луцького району Володимира Шегидина.

– Тут немає нічого дивного, – каже Володимир Йосипович. – Останні два роки вартість бульби була надзвичайно низькою. Вона нікому не була потрібна, навіть на ЗСУ не завжди брали. У деякі волинські села навіть машини купців не заїжджали. У кращому випадку її згодовували худобі. А було й таке, що причепами викидали. А картопля – овоч трудомісткий та дорогий у вирощуванні. Тож торік її посадили дуже мало. В основному тільки для себе. Наприклад, зазвичай я садив 10 гектарів, а торік тільки 5. Звідси і ціна.

Чи подешевшає бульба, коли на прилавках з’явиться імпортна, побачимо найближчим часом. Але знайома, яка з початком війни виїхала до Естонії, розказувала, що її син ніяк не міг звикнути до смаку тамтешньої картоплі. Все згадував свою, рідну українську.

Наталка СЛЮСАР 

Читайте також наші новини у Facebook