Новини

Неможливо без дозволу ТЦК: які послуги чоловіки не отримають без перебування на обліку

В Україні під час мобілізації чоловіки призовного віку можуть влаштуватися на роботу і навчання за умови наявності військово-облікових документів. Окрім того, є й інші послуги, якими чоловіки не можуть скористатися без попереднього візиту та узгодження в ТЦК.

Про це розповів керівник практики військового права ЮК “Приходько та партнери” Іван Колганов, повідомляє “РБК-Україна”.

Читайте також: Пенсії-2024: яку надбавку отримують пенсіонери-військовослужбовці, які утримують непрацездатних родичів

Які послуги не отримають військовозобов’язані без візиту до ТЦК

Колганов розповів, що чоловікам призовного віку стає дедалі складніше реалізовувати свої права без згоди ТЦК. Так, військовозобов’язаний без військово-облікового документа не може влаштуватися на роботу та вступити на навчання.

Які є види військово-облікових документів

Для трьох категорій чоловіків призовного віку існують такі види військово-облікових документів:

для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;
для військовозобов’язаних – військовий квиток, тимчасове посвідчення;
для резервістів – військовий квиток.

“Треба звернути увагу, що приймати на роботу або зараховувати на навчання громадянина можна лише після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Також і щодо перетину державного кордону є обов’язкова вимога наявності військово-облікового документа”, – пояснив юрист.

Перевіряти всі документи про військовий облік під час приймання чоловіка на роботу зобов’язані і приватні, і державні установи та організації. В іншому разі роботодавцю загрожує штраф.

“У постанові Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487 “Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів” передбачено, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації, навчальні заклади й установи охорони здоров’я повинні повідомляти правила військового обліку громадян під особистий підпис у разі прийому на роботу або на навчання”, – розповів Колганов.

Тож протягом тижня після приймання на роботу, навчання або звільнення, завершення навчання згадані установи повинні повідомити до ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Читайте також наші новини у Facebook