Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

«Музика – це інформаційна зброя, яка може підтримати слухача», – Kalush Orchestra про «Євробачення», рідну Волинь і не тільки

Гурт «Kalush Orchestra» знаний на весь світ. Водночас —це цікавий та несподіваний представник сучасної української сцени. Відтак, будуючи власну міфологію, «Kalush Orchestra» щоразу збирає навколо себе чималу кількість вірних і, головне, вдячних шанувальників. Як відомо, 2022 року цей гурт здобув перемогу на «Євробаченні» з піснею «Стефанія», демонструючи незламність та багатовікову історію українського народу.

 

Після перемоги музиканти влаштували тур, а зараз мають музичний тур Україною. Під час концертів вони збирають гроші для Збройних сил України.

Про виступ на “Євробаченні”, теперішню діяльність гурту та плани на майбутнє волинянин Тимофій Музичук та Олександр Таб розповіли в інтерв’ю Волинь infa.

 

— Вітаємо на Волині! З чим у Вас асоціюється наш край?

Музичук Тимофій: У мене — з дитинством, друзями, родиною та музикою. Це моя мала Батьківщина, я народився у селі Пісочне Ковельського району. Саме тут почалася нескінченна любов до музичної культури, яка згодом переросла у щось значно більше. Тут були перші досягнення та помилки, тут я закінчив коледж культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського за класом «народні інструменти», куди ми з Віталіком Дужиком, до речі, нещодавно завітали. Завжди приємно повертатися в місця, з якими повʼязано так багато теплих спогадів.

Олександр Таб: У мене таких тісних взаємозвʼязків з Волинню, як у Тімі, немає, тому відповідь буде трохи банальною: Волинь асоціюється з Луцьком. Дуже цікаве в архітектурному плані місто, чого вартий тільки Замок Любарта. Для мене він є символом величі та незламності українського народу. Недаремно ж очолює перелік «7 Чудес України».

 

— Які поштовхи надала війна гурту «Kalush Orchestra”?

Музичук Тимофій: Війна дала нам поштовх більше працювати, допомагати Україні, збирати кошти на благодійність і проводити різноманітні аукціони. Звісно, у перші дні повномасштабного вторгнення було відчуття розгубленості: що робити, як діяти. З часом ми зрозуміли, що завдяки своїй аудиторії можемо робити корисні справи, розповідати світу про війну та популяризувати українську культуру. Нам часто кажуть, що концерти Kalush Orchestra дуже підбадьорюють і надихають, а для українців за кордоном – це ще й можливість відчути себе як вдома хоча б на півтори-дві години. Коли бачиш емоції людей і чуєш такі слова, то розумієш, що ти на своєму місці й заряджаєшся працювати далі.

— Продовжіть фразу «Участь в Євробаченні – це шанс..»

Музичук Тимофій: Це можливість познайомити з українською культурою європейську аудиторію. Українська музика має лунати по всьому світу, тож участь в Євробаченні – шанс це зробити.

Олександр Таб: Це шанс показати Європі українську музику та познайомитися з культурою інших країн. Це реально дуже цікаво, адже кожна держава має свій неповторний стиль і характер. Ми можемо побачити, яку окрасу пісням надають артисти різних національностей і провести з ними культурний взаємообмін. До речі, саме завдяки Євробаченню народився фіт “In the shadows of Ukraine” з фінським рок-гуртом The Rasmus.

 

— Яким Ви бачите конкурс Євробачення через 5 років?

Музичук Тимофій: Євробачення продовжуватиме знайомити з цікавими артистами з усіх куточків Європи й ставатиме ще більш популярним пісенним конкурсом. Може, через 5 років Євробачення знову буде проведено в Україні. Тільки уявіть: Донбас Арена, вся Європа з’їдеться до України, всі будуть у захваті від високого рівня організації події та неймовірних пейзажів мирної вільної держави.

 

— Топ — 5 треків у вашому плей-листі?

 

Музичук Тимофій:

Stromae – tous les mêmes

Stromae – papaoutai

KARNA – Party на Прикарпатті

System Of A Down – Chop Suey!

AC/DC – Thunderstruck

 

Олександр Таб:

Alborosie -Over my Shoulders

CKay – nwayi

Chronixx- Eternal fire

Post Malone – Overdrive

Sevdaliza – Oh My God

 

— Якою повинна бути музика під час війни?

Олександр Таб: Головне, щоб вона була українською. Музика – це інформаційна зброя, яка може підтримати слухача та відволікти від поганих думок. Важливо, щоб вона була щирою, транслювала емоції та переживання. Я радий, що зараз створюється багато якісних пісень і український контент користується все більшим попитом.

— Топ 3- речей які Ви зробите після перемоги?

Музичук Тимофій: Передусім подивлюся на мирне українське небо, подякую Богу та ЗСУ за перемогу. Обовʼязково відвідаю Крим, тому що не мав можливості зробити це раніше. З Kalush Orchestra вирушимо у переможний тур і, сподіваюся, випущу сольний трек на честь нашої перемоги.

— Які подальші плани?

Тимофій: Ми продовжуємо активно працювати над створенням нових  пісень, готуємо нову програму, з якою вже навесні 2024 року у Kalush Orchestra розпочнеться великий тур Україною. Він буде розділений на декілька частин, тому охопимо максимальну кількість міст.

 

— Побажання волинянам:

Олександр Таб: Друзі, бажаємо, щоб рік Зеленого Дерев’яного Дракона став роком здійснення нашого головного бажання та приніс довгоочікувану перемогу!

 

Музичук Тимофій: Казкового настрою, безмежного щастя, чудових новин і рідних людей поряд. З прийдешніми святами!