Волинь Новини

У селі під Луцьком продовжують плести маскувальні сітки захисникам

з початком повномасштабного вторгнення жителі Боратина організувались плести маскувальні сітки для наших захисників. Спочатку приходило близько шістдесяти людей, нині охочих волонтерити трохи менше, проте вони не втомлюються допомагати і наближати перемогу України.

Читайте також: Мобілізація в Україні: як отримати бронь від мобілізації в 2024 році

Як плетуть маскувальні сітки у Боратині – у сюжеті телеканалу «Аверс».

Вже понад два роки небайдужі мешканці Боратина плетуть маскувальні сітки на передову: готують матеріал, щоб порізати його на стрічки та вплітають їх. Якщо спочатку створювати сітки захисникам приходило по шістдесят людей, то зараз бажаючих допомогти трохи менше. Тому потрібні руки, бо запити військових масштабні. Буває, що за місяць захисникам треба 100-150 сіток.

«У дружини виникла ця ідея, бо сказали, що є потреба. Ми почали це робити в себе вдома вже 26 лютого. А наступного дня у мене вдома було 30 людей. У нас постало питання, щоб десь розмістити виробництво, бо люди підходили ще і всі разом не поміщалися. Потреба в сітках дуже велика. Перед Новим роком, коли випав сніг, ми за півтора місяця зробили п’ять тисяч метрів квадратних сітки. Завдяки людям ми закрили цю потребу», – розповів волонтер Руслан Лопушан.

Нині плетуть сітки і білі, і оливково-коричневі – залежно від погоди. Зараз зима не радує снігом, тож перейшли на оливу. Готові сітки жителі Боратина передають волонтерам і безпосередньо захисникам. За день плетуть 15-16 маскувальних сіток. Аби вони були надійними, волонтери шукають міцніші та більш економні матеріали.

«Регулярно два-три дні на тиждень ми збираємося, щоб плести сітки. Змінилися матеріали, адже спочатку плели сітки, як і всі, з того, що було під рукою. З часом ми перейшли на матеріал, який не вбирає води. Така сітка набагато легша. Сітка з натуральних тканин дуже намокає та робиться важкою, а за два місяці фактично розлазиться», – говорить волонтерка Катерина.

Волонтери кажуть: одну сітку реально сплести за годину. А щоб цей процес був швидким і навіть діти могли допомагати, його максимально спростили.

«Спочатку ми заплітаємо такі хаотичні коричневі плями. Відраховуємо через одну клітинку, а тоді вже плетемо зеленою. Бо якщо плести хаотично і не відраховувати, можна збитися і буде більший пробіл. Плести дуже просто. Колись плели складнішою технікою, і тоді не всі могли ці малюнки виплітати. А цей спосіб найпростіший – приходять навіть дітки», – каже волонтерка Руслана Драганчук.

Якщо ви бажаєте долучитись і теж плести сітки для захисників у Боратині, або ж задонатити, щоб підтримати працю цих невтомних волонтерів, звертайтесь до редакції телекомпанії «Аверс» і отримаєте контакти.

«Працюйте, приходьте, допомагайте, тому що потреба величезна. Здається, що п’ять тисяч метрів квадратних за півтора місяця – це багато. Але хлопці кажуть, що їм потрібно ще і ще. Це розхідник, який на фронті може прожити як годину, так і місяць», – резюмував волонтер Руслан Лопушан.

Читайте також наші новини у Facebook