Волинь Новини

Без ажіотажу та дефіциту: де і за скільки у Луцьку можна придбати ґаджети, необхідні при відключенні електроенергії

Луцьк минулої зими, як і вся Україна, через потужні обстріли росіян переживав часті відключення електроенергії.

Читайте також: Мама полеглого Героя з Волині придбала реанімобіль для військових

Тоді найпопулярнішими товарами стали свічки, світлодіодні світильники, павербанки, акумулятори, а ціни на генератори та зарядні станції, мабуть, сягнули свого максимуму за останнє десятиріччя. Наразі, попри ракетні обстрілі, перебоїв з електропостачанням немає, а прилади, без яких не обійтися за відсутності електрики, залишилися на полицях магазинів та супермаркетів. У перші дні 2024 року кореспондентка Район. Луцьк прогулялася по Варшавському ринку, щоб дізнатися, чи є дефіцит гаджетів, необхідних під час можливих відключень електроенергії, наскільки вони популярні серед лучан та скільки  коштують.

На Завокзальному ринку

На Завокзальному ринку

Найбільш дефіцитним товаром виявилися світлодіодні, або так звані смарт-лампи, які вкручують в патрон, як звичайні, але за рахунок акумулятора вони можуть працювати без електрики. У минулому році, аби знайти таку лампу, треба було об’їхати пів міста, замовити заздалегідь та чекати кілька тижнів. У цьому році  продавці не замовляють такі лампи, бо попит на них  суттєво впав у порівнянні з минулою зимою.  До того ж, їх  можна швидко замовити в  онлайн магазині.  До речі, у минулому році ціна на таку лампу стартувала від 200 гривень, наразі їх можна придбати онлайн за 140 – 150 гривень.

У будь – якому магазині електротоварів на ринку можна знайти і популярні у минулому році світлодіодні гірлянди – «крапельки». Коштують вони від 100 до 150 гривень в залежності від довжини та яскравості. За словами продавця Миколи, при відсутності електроенергії такий замінник світла доволі ненадійний, бо дуже швидко розряджаються батарейки і користуватися ним постійно незручно. Їх варто вмикати у тих приміщеннях, де світло потрібно не надовго – у ванній кімнаті чи коридорі. Натомість продавець порадив звернути увагу на ліхтарі чи світильники на акумуляторі.

Світлодіодний ліхтар

Світлодіодний ліхтар

Ціни на подібні гаджети стартують від 300  гривень.

«Купувати дешевше не раджу, бо потужний акумулятор коштує 90 – 300 гривень. Якщо  брати ліхтар чи світильник  на акумуляторі,  то лише той, який коштує 500 – 600 гривень», – розповів продавець.

За його словами, такі ліхтарі можуть безперервно працювати до шести годин. Їх можна використовувати і для вуличного освітлення, але треба  постійно заряджати та перевіряти, аби вони працювали кілька років.

Якщо ліхтарі на акумуляторі  можна придбати лише у спеціалізованих магазинах, то світлодіодні світильники та настільні лампи пропонують  майже  у всіх торгівельних точках, які спеціалізуються на продажу люстр, плафонів. Середня ціна на такі лампи та світильники коливається у межах 300 – 400 гривень. За словами продавців, підвищеного попиту на подібні товари немає. Лучани або планують користуватися запасами, зробленими минулої зими під час блекауту, або запаслися необхідним ще влітку.

Ліхтарі на акумуляторах

Ліхтарі на акумуляторах
Світлодіодні світильники

Світлодіодні світильники

 

Купити більш складний пристрій – зарядну  станцію, безперебійник, екофлоу можна лише під замовлення в окремих магазинах. При відсутності електроенергії від таких приладів, в залежності від їх потужності, можуть працювати не лише електричний чайник, фен, мікрохвильова піч, ноутбук, а й телевізор  чи холодильник. У минулому році ціни на такі гаджети були багатьом не по гаманцю. Цієї зими вони не суттєво зменшилися. Так, наприклад,  зарядна станція, від якої  три рази можна зарядити ноутбук, коштує  6 – 8 тисяч гривень, більш потужні – 10 – 12 тисяч гривень. У будь-якому випадку вартість станції залежить від потужності та кількості гаджетів та електроприладів, які можна від неї зарядити.

Настільні лампи, які працюють без електрики

Настільні лампи, які працюють без електрики

Отже, дефіциту та великих черг у магазинах, які продають прилади, необхідні при відключенні електрики, немає. Вибір у торгових точках великий та на будь-який гаманець, тож ті, хто не встиг запастися альтернативними джерелами освітлення у минулому році, можуть закупитися вже у прийдешньому.

Читайте також наші новини у Facebook