Новини

Мобілізація в Україні: Безугла розкрила нові подробиці законопроекту про військові реєстри

У Верховній Раді готують до другого читання законопроєкт № 10062 про військові реєстри, сертифікат захисника та автоматичне отримання статусу учасника бойових дій.

Про поточний стан опрацювання законопроєкту про мобілізацію розповіла у Facebook заступниця голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, народна депутатка від “Слуги народу” Мар’яна Безугла. Зокрема, готують зміни до реєстру військовозобовʼязаних, а саме:

Читайте також: Загинув на Донеччині командир роти з Рівненщини

 

розширення переліку відомостей реєстру (персональні та службові дані);
удосконалення міжвідомчої взаємодії (в т.ч. інформаційної);
електронний кабінет призовника (сертифікат захисника + послуги);
електронний кабінет підприємства (ведення персонально-первинного та персонального обліку);
електронний кабінет ЦНАП (надання адмін. послуг).

Щодо статусу учасника бойових дій (УБД), планується налагодити електронну взаємодію між реєстрами; запровадити електронну заяву для отримання статусу УБД (статусу особи з інвалідністю, статусу члена сімʼї загиблого Захисника).

Крім того, передбачається автоматичне надання статусу УБД під час дії воєнного стану (відомості із бойового наказу вносяться уповноваженою особою в/ч) та можливість отримання витягу із реєстру про участь у бойових діях.

Щодо реєстру військовослужбовців, передбачається:

матриця функціонування реєстру військовослужбовців;
облік військовослужбовців;
обмін даними між реєстрами;
створення Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері нацбезпеки (захист здійснює Міністерство оборони України).

Також нардепка розповіла про особливості захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах Міноборони (ІКС МОУ). Зокрема, готуються зміни в Закон про оборону України (особливості захисту інформації в ІКС МОУ визначає Міноборони), а також аналогічні зміни в Закон про захист інформамції в інформаційно-комунікаційних системах та Закон про основні засади забезпечення кібербезпеки в Україні.

Щодо хмарних послуг, є такі пропозиції:

обробка інформації, що становить державну таємницю, в інформаційно-комунікаційних системах Міноборони може здійснюватися за кордоном (країни НАТО) – на підставі рішення міністра оборони;

знімається заборона щодо розміщення у хмарних ресурсах за кордоном службової інформації та державних та єдиних реєстрів.

Нагадаємо, що у листопаді 2023 року Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №10062, що передбачає створення електронного реєстру військовозобов’язаних. Документ підтримали 272 депутати.

Читайте також наші новини у Facebook