Волинь Новини

“Щосуботи ліпимо вареники й пельмені” — 56-річна волинянка пів року готує їжу для бійців на сході

Оксана із позивним “Гуцулка Ксеня” шостий місяць служить у медичній роті волинської бригади ТРО, що зараз на сході України. Із кількома колегами-кухарями жінка готує сніданки, обіди й вечері для військових, які проходять стаціонарне лікування.

Читайте також: Військовий з Волині загинув внаслідок бойових травм

Її історію розповіли в регіональному управлінні Сил територіальної оборони “Захід”.

Оксана родом з Львівської області, але вже 37 років живе на Волині. З її слів, має спеціальність агронома та працювала на різних роботах, але завжди любила готувати і часто доводилося куховарити для великої кількості людей.

Рішення піти до війська у свої 56 років, каже жінка, прийняла спонтанно. Про те, що у волинській бригаді потрібні люди, дізналася з оголошення в інтернеті.

“Вдома я завжди допомагала, і військовим готували ми. Я подзвонила і мені сказали, що люди потрібні. Я не знала. що це буде через військкомат, бо думала, що може на волонтерських засадах чи якось інакше”, — сказала волинянка.

Щосуботи ліпимо вареники й пельмені: історія 56-річної волинянки, яка пів року готує їжу для бійців на сході
Оксана під час готування страв для бійців на кухні. Фото: Регіональне управління Сил територіальної оборони “Захід”

Родина у жінки велика: чоловік Іван Іванович, доньки Ріма, Іванка, Мар’яна та син Тарас, вісім внуків. Ще, каже, в родині чекають на дев’ятого внука, який має народитися навесні.

Про її наміри піти на службу з родини знав лише чоловік. У терцентрі соціального комплектування та соцпідтримки Оксана пройшла всі комісії.

“В п’ятницю я одержала військовий квиток на руки, а в суботу сказала про це дітям. Ви б знали, що там робилося?! Казали мені діти: “Ну то ж скільки тобі років і тиск”. А тут ранені і готувати нема кому. Думаю: “Ну шо я буду вдома сидіти”, — говорить жінка.

Підтримав рішення Оксани зять Сашко, який служить у 55-му батальйоні та часом заїжджає її провідати. Середній зять, зі слів жінки, теж пішов на службу і воював під Харковом, але зараз у нього троє дітей і зі служби він звільнився.

У сформованій медичній роті “Гуцулка Ксеня” готує домашню їжу для військовослужбовців. “Сьогодні були деруни зі сметаною. Три відра картоплі начистили, натерли, але маємо комбайна. В обід буде наш волинський борщ — кисла капуста і сушені гриби. І плов”, — сказала волинянка.

Щосуботи ліпимо вареники й пельмені: історія 56-річної волинянки, яка пів року готує їжу для бійців на сході
На кухні з помічниками Оксана готує звичні домашні страви. Фото: Регіональне управління Сил територіальної оборони “Захід”

З її слів, на кухні щосуботи мають традицію: ліплять пельмені та вареники. На Різдво, з її слів, для військових готували улюблені домашні страви — кров’янку, холодець, салат “Шуба” та гарячі страви.

“Якщо чесно, то вже не знаю, чим їх таким здивувати. Хлопці, які на передовій і до нас попадають лікуватися, то їли б картоплю кожен день. Готуємо галушки, пиріжки. Фарширована картопля в нас йде, тушена, овочеве рагу. Щосуботи ліпимо вареники і пельмені”, — розповіла жінка.

історія 56-річної волинянки, яка пів року готує їжу для бійців на сході
Тероборонівка Оксана, вересень 2023 року. Фото: 100 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Оксана додала: солдати медичної роти та бійці, які лікуються після поранень і куштують страви з кухні, рівнем кулінарної майстерності задоволені.

Читайте також наші новини у Facebook