Оксана із позивним “Гуцулка Ксеня” шостий місяць служить у медичній роті волинської бригади ТРО, що зараз на сході України. Із кількома колегами-кухарями жінка готує сніданки, обіди й вечері для військових, які проходять стаціонарне лікування.
Читайте також: Військовий з Волині загинув внаслідок бойових травм
Її історію розповіли в регіональному управлінні Сил територіальної оборони “Захід”.
Оксана родом з Львівської області, але вже 37 років живе на Волині. З її слів, має спеціальність агронома та працювала на різних роботах, але завжди любила готувати і часто доводилося куховарити для великої кількості людей.
Рішення піти до війська у свої 56 років, каже жінка, прийняла спонтанно. Про те, що у волинській бригаді потрібні люди, дізналася з оголошення в інтернеті.
“Вдома я завжди допомагала, і військовим готували ми. Я подзвонила і мені сказали, що люди потрібні. Я не знала. що це буде через військкомат, бо думала, що може на волонтерських засадах чи якось інакше”, — сказала волинянка.
Родина у жінки велика: чоловік Іван Іванович, доньки Ріма, Іванка, Мар’яна та син Тарас, вісім внуків. Ще, каже, в родині чекають на дев’ятого внука, який має народитися навесні.
Про її наміри піти на службу з родини знав лише чоловік. У терцентрі соціального комплектування та соцпідтримки Оксана пройшла всі комісії.
“В п’ятницю я одержала військовий квиток на руки, а в суботу сказала про це дітям. Ви б знали, що там робилося?! Казали мені діти: “Ну то ж скільки тобі років і тиск”. А тут ранені і готувати нема кому. Думаю: “Ну шо я буду вдома сидіти”, — говорить жінка.
Підтримав рішення Оксани зять Сашко, який служить у 55-му батальйоні та часом заїжджає її провідати. Середній зять, зі слів жінки, теж пішов на службу і воював під Харковом, але зараз у нього троє дітей і зі служби він звільнився.
У сформованій медичній роті “Гуцулка Ксеня” готує домашню їжу для військовослужбовців. “Сьогодні були деруни зі сметаною. Три відра картоплі начистили, натерли, але маємо комбайна. В обід буде наш волинський борщ — кисла капуста і сушені гриби. І плов”, — сказала волинянка.
З її слів, на кухні щосуботи мають традицію: ліплять пельмені та вареники. На Різдво, з її слів, для військових готували улюблені домашні страви — кров’янку, холодець, салат “Шуба” та гарячі страви.
“Якщо чесно, то вже не знаю, чим їх таким здивувати. Хлопці, які на передовій і до нас попадають лікуватися, то їли б картоплю кожен день. Готуємо галушки, пиріжки. Фарширована картопля в нас йде, тушена, овочеве рагу. Щосуботи ліпимо вареники і пельмені”, — розповіла жінка.
Оксана додала: солдати медичної роти та бійці, які лікуються після поранень і куштують страви з кухні, рівнем кулінарної майстерності задоволені.
Читайте також наші новини у Facebook