Волинь Новини

12 страв на Святвечір: стало відомо, що готуватимуть господині з Рожищенщини

Святвечір перед Різдвом є одним з найбільш урочистих та важливих свят українського народу. Традиції святкування Святвечора включають різноманітні обряди, символіку та страви.

Напередодні свята Район.Рожище запитав господинь Рожищенського краю про смаколики, які поставлять на святковий стіл поруч з кутею.

Читайте також: На Волині підприємиця продавала рибу без документів

 

Традиційно на Святвечір готують 12 пісних страв, головною з яких є кутя – відварені зерна пшениці, заправлені медом, маком, горіхами та родзинками.

Обов’язковим елементом Святої вечері є також Дідух – різдвяна прикраса з колосків пшениці, що символізує достаток, добробут, рід та пам’ять про предків. Для їх душ та випадкового перехожого на столі ставлять порожню тарілку та прибори. Подекуди вечерю зі столу не прибирають до ранку.

Щодо страв до святкового столу, то їх називають велике різноманіття. Тож ідеї можна скомпонувати на повноцінне пісне меню з 12 страв.

Зоя Франчук готуватиме голубці з картоплею та грибами.

«Потерту картоплю легко підсмажити з цибулею та морквою, тоді вона не буде темною і взагалі, важко допетрати, що то за начинка. Колись бабуся готувала з пшоном, та часи міняються», – розповідає жінка.

На Святвечір у родині жінки також будуть салати, холодець з тунцем, риба кількох видів – смажена й маринована, гриби, галяретка, узвар.

«А найважливіше – молитва, за Перемогу, благополучне повернення здоровими наших захисників, подяка рожденному Христу», – додає Зоя.

Ангеліна Калапуша ділиться, що поставить на стіл вареники з капустою та грибами, картопляні зрази з цибулевою засмажкою, мариновані гриби, узвар, смажену рибу та оселедець, завиванець з маком.

Святкове меню вже продумала й Неоніла Остапчук.

«Посмажу животики червоної риби й свіжу плотву, стушкую капусту з сушеними грибами. Як завжди, будуть мамині млинці з дріжджового тіста, узвар, тушкована квасоля… І буде щира молитва… За родину, Україну, за нашу Перемогу і щоб хлопці, які воюють, повернулися додому», – розповідає жінка.

Читайте також наші новини у Facebook