Новини

В Україні хочуть зобов’язати роботодавців працевлаштовувати ветеранів війни

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №10261, який передбачає гарантоване право ветеранам війни, зокрема, особам з інвалідністю, на працевлаштування.

Відповідну ініціативу запропонував член аграрного комітету ВРУ, народний депутат України від політичної партії “ЗА МАЙБУТНЄ” Сергій Лабазюк.

Читайте також: У громаді на Волині оголосили День жалоби

 

Він зазначив, за даними Мінветеранів, кількість учасників війни складає понад 176 тис. осіб, учасників бойових дій – понад 493 тис. осіб, осіб з інвалідністю внаслідок війни – понад 68 тис. осіб.

“Будемо відверті – цифри зростатимуть. Але щонайважливіше – більшість цих людей працездатні та бажають соціалізуватися. Наша задача, як соціально відповідального суспільства, бізнесу, підприємництва, забезпечити їм таку можливість. Тим паче, що ветерани війни мають ту спеціалізацію, яка наразі є дефіцитною через мобілізацію – водії, електромонтери, слюсарі, машиністи та інші. Це особливо важливо для агросектору, переробної промисловості, металургії тощо”, – наголосив Лабазюк.

Водночас, за його словами, дана ініціатива враховує реальні можливості українських підприємців і не зіштовхне їх зі штучними проблемами.

Зокрема, пропонується встановити норматив робочих місць для ветеранів у розмірі 2% від штату та збільшити норму робочих місць для осіб з інвалідністю (що включатиме й осіб з інвалідністю внаслідок війни) з 4% до 5%.

Сергій Лабазюк також додав, що нещодавно у Раді зареєстровали проєкт закону під номером 10185 для стимулювання дотримання агробізнесом вимог щодо працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема, внаслідок війни.

“Сьогодні свідомий агробізнес підтримує політику інклюзивності та дотримується відповідного законодавства, а держава зі свого боку підтримує його. У проєкті закону номеру 10185 ми пропонуємо встановити норму працевлаштування осіб з інвалідністю– 4% відсотки від числа штату. У разі, якщо агропідприємство не дотрималося закону, воно втрачатиме можливість отримання державної підтримки”, – резюмував Лабазюк.

Читайте також наші новини у Facebook