Волинь Новини

Амбулаторія у селі на Волині — без сімейного лікаря

В амбулаторію села Хорохорин Торчинської громади, яку збудували два роки тому за гроші Світового банку, не можуть знайти сімейного лікаря.

Читайте також: Один з волинських мерів повідомив про оголошення тендера на закупівлю дронів-камікадзе

Приміщення орієнтовно рік зачинене, місцеві змушені їхати до медиків за 30 кілометрів у Луцьк, або ж у Торчин, до якого через погану дорогу добиратися орієнтовно пів години, розповів Суспільному староста села Анатолій Мельничук.

Що каже місцева влада

Анатолій Мельничук каже: щоб приміщення не руйнувалося, мусять його обігрівати, хоч прийму лікарів і немає. Цільового призначення будівлі змінити не можуть, бо каже: гроші Світовий банк виділив саме на амбулаторію.

Рік в амбулаторії села Хорохорин немає сімейного лікаря
Рік в амбулаторії села Хорохорин немає сімейного лікаря. Фото: Суспільне Луцьк

Зі слів старости, у перший рік роботи закладу тут працював сімейний лікар, вів прийом педіатр, були фельдшер і санітарка.

“Скільки ще залишилося картотеки, десь чоловік 300, а було понад 2 000 тисячі. Дітей у нас багато: шкільного віку дітей десь сотня і дошкільного — 70 дітей. Загальна кількість населення, бо у нас тут два села Хорохорин і Михайлівка – 850 людей”, — говорить Анатолій Мельничук.

Староста села Хорохорин Анатолій Мельничук
Староста села Хорохорин Анатолій Мельничук. Фото: Суспільне Луцьк

Будівництво амбулаторії вартувало три з половиною мільйони гривень грантових грошей, розповідає староста. Розповідає: в амбулаторії була можливість на місці робити аналізи, ультразвукове обстеження, кардіограму. Працювали санвузли, підведена вода, на підлозі — тактильна плитка для незрячих. Нині кабінети розформовані.

Тактильна плитка для незрячих
Тактильна плитка для незрячих. Фото: Суспільне Луцьк

Як живеться жителям Хорохорина без сімейного лікаря

Місцева мешканка Валентина Ткачук каже, щоб навіть отримати якусь таблетку, то потрібно їхати у Торчин, а автобуси в село їздять не часто: рейс вранці та ввечері та ще два. “Півдня треба тинятися. Більшість швидку викликає, як не може людина заїхати”, — говорить жінка.

Волинь місцева жителька Валентина Ткачук
Волинь місцева жителька Валентина Ткачук. Фото: Суспільне Луцьк

Ще одна місцева жителька Неля Зпіерт каже, що в селі проживає багато дітей та пенсіонерів. Жінка каже, як амбулаторія працювала, то людям було зручніше: “Було, де тиск поміряти та прокапатися”.

Місцева жителька Неля Зпіерт
Місцева жителька Неля Зпіерт. Фото: Суспільне Луцьк

Ми не можемо заставити лікаря працювати, каже староста села. Додає: лікар повинен знайти собі декларантів, ніхто не захоче їхати в Хорохорин працювати, хіба що на пів ставки.

Як коментують ситуацію в обласному управлінні охорони здоров’я

Зі слів керівника обласного управління охорони здоров’я Юрія Легкодуха, на Волині є 115 сільських амбулаторій, сімейних лікарів у них не вистачає, але скільки саме – такого обліку не ведуть.

Керівник обласного управління охорони здоров'я Юрій Легкодух
Керівник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух. Фото: Суспільне Луцьк

Щодо відсутності сімейного лікаря у Хорохорині каже: я не призначу у Хорохорині лікаря, а лише можу сприяти, допомагати у тому, щоб налагодити роботу. Ця амбулаторія знаходиться на балансі Торчинської громади. Кадровий потенціал – це прерогатива керівника громади.

Читайте також наші новини у Facebook