Волинь Новини

«Там одниї тіко грішники». Церковна громада у волинському селі перейшла до ПЦУ

Більшість парафіян Піщі Шацької громади проголосувала за вихід із лона московського патріархату. Село розташоване неподалік кордону з Білоруссю та Польщею. Зазвичай тут тихо та спокійно. Але днями відбулися справжні розбірки за церкву.

Читайте також: Між двома селами на Волині знайшли забуте “царське” кладовище

Більшість людей виявили бажання приєднатися до Православної церкви України, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Є пару процентів, які хочуть москви, але наших більше. 60 чи 70 процентів – за українську церкву, а десь 10 процентів було за московську церкву», – говорить місцевий житель Микола.

Справу все ж довели до кінця: єпископ Матфей прийняв громаду у Володимир-Волинську єпархію ПЦУ. У Піщі про це говорити не дуже хочуть, бо церковне питання, мовляв, призвело до колотнечі.

«Я щитаю, що то не часі. У нас йде війна. Треба думати про те, як помогти армії і перемогти ворога, а не воювати між собою», – каже Михайло.

Поки що храм Казанської ікони Пресвятої Богородиці зачинений, але, ймовірно, зовсім скоро сюди прийде новий священник, адже місцевий отець Іван проти переходу парафії в іншу конфесію. Люди про нього відгукуються добре, але такого рішення не вітають.

«В Україні должна бути українська церква. В Польщі – польська, в Германії – німецька церква. Так і должно бути», – впевнений Микола.

Не лякає людей і перехід на новоюліанський календар.

«Що таке робиться – мені то навпаки добре. Понімаєте? То можна й другим днем отпразнувати, службу ту відправити», – додає Наталія.

Цікаво, що більшість людей у Піщі церковним справам не надають великого значення.

«Я ніяк не думаю, я в церкву не ходжу, я в Бога собі вірую, вдома помолюся. Там одниї тіко грішники, більш нікого нема. Вони, як схочеться їм – за те, схочеться – нє, протів того», – каже місцева мешканка.

«Не знаю, я в церкву вельми не ходжу», – додає мешканець Піщі.

«Кажуть, що переходить, але нам все рівно», – каже ще один селянин.

«Прадідівська церква. Для дітей, для внуків, для правнуків строїли батьки, щоб вірили в одне. Ну вона ж українська церква, українська. Я не знаю», – говорить мешканець Піщі.

Церква в селі дійсно старовинна. Храм Казанської ікони Пресвятої Богородиці збудували у 1801 році. Нині він є пам’яткою архітектури національного значення. Місцевий священник Іван Давидюк служить тут уже 35 років.

«Я з пелюшок в церкві, і я це все знаю. А вони, що там… Сьогодні так, завтра буде так. Бачте, я ж не мала дитинка. Таке время прийшло. Нічого ми не зробим», – зазначає священник.

Він говорить: якщо до храму прийде новий настоятель від ПЦУ, то зі своєю паствою перейде служити до себе до хати. Зв’язку із країною-агресоркою, переконує, не має.

Читайте також наші новини у Facebook