Волинь Новини

Захворіло немовля: на Волині зафіксували небезпечну недугу

У Володимирській громаді на Волині підтвердили захворювання на небезпечну інфекційну хворобу лістеріоз.

Читайте також: На Волині рятували жінку від небезпечних шершнів. ФОТО.

 

Про випадок, зафіксований у громаді, доповіла під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій завідувачка відділення епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами Володимирського районного відділу ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Світлана Мисинчук.

Так, з її слів, у родині, що проживає у приватному секторі, захворіло немовля, хворобу підтверджено лабораторно, дитина проходить курс лікування.

 

«Наразі експерти вирішили провести дослідження харчових продуктів, ґрунту, вмісту вигрібної ями на території домогосподарства на предмет виявлення бактерії, а також обстежити контактних осіб, які уже дали згоду на проведення аналізів. Оскільки розповсюдниками хвороби є тварини, передусім гризуни, буде проведено дератизацію у закладах освіти, а також у багатоквартирних житлових будинках», – інформувала Мисинчук.

 

 

Мешканців громади застерігають від придбання на стихійних ринках овочів та фруктів, а особливо – молочної та кисломолочної продукції, яка може бути зараженою. Перед вживанням усе слід добре мити та піддавати термічній обробці.

 

 

Довідково: Лістеріоз – інфекційна хвороба тварин та людини, яку спричиняють бактерії Listeria. У більшості людей з хорошим імунітетом лістеріоз перебігає як звичайна харчова токсикоз-інфекція і лише інколи – як ангіна, з появою сірувато-білих гранульом на слизовій оболонці рота та глотки.

Та є певні групи ризику. Лістеріоз важко перебігає у немовлят (висока летальність), вагітних жінок (призводить до викидів, а також до зараження немовлят від матері до дитини через плаценту), ВІЛ-інфікованих та онкохворих пацієнтів. Якраз у таких випадках інфікування виникає тяжка форма лістеріозу з ураженням ЦНС та легенів і імовірний високий ступінь летальності.

Читайте також наші новини у Facebook