Волинь Новини

На Волині, завдяки енергоефективному проєкту НЕФКО, школярі отримали модернізовану інфраструктуру

За підтримки грантового фінансування від Європейського Союзу спільно з НЕФКО було здійснено вкрай необхідний ремонт зношеної будівлі школи в селі Суськ

Модернізаційні заходи не тільки допоможуть зекономити енергію, а й, завдяки створенню комфортнішого навчального середовища, позитивно вплинуть на здоров’я та благополуччя близько 200 учнів та співробітників, серед яких через війну опинилися й внутрішньо переміщені особи.

У ліцеї в селі Суськ Луцького району на заході Україн навчаються школярі з різноманітних соціальних груп: діти з малозабезпечених сімей, діти з інвалідністю та сироти. Однак зношена будівля школи гостро потребувала ремонту.

Протягом багатьох років застаріла система опалення, відсутність механічної вентиляції та погані огороджувальні конструкції будівлі – складові споруди, призначені для ізоляції внутрішніх приміщень від зовнішнього середовища, – призводили не лише до збільшення витрат на електроенергію, а й негативно впливали на здоров’я та благополуччя близько 200 учнів та співробітників. До їхнього числа через війну входять і внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Щоб виправити цю ситуацію, було започатковано візіонерську ініціативу – модернізувати шкільну інфраструктуру та здійснити трансформаційні зміни.

Будівля школи, введена в експлуатацію 1974 року, з часів побудови майже не ремонтувалася. Хоча її стіни завтовшки 0,51 метра, складені з червоної цегли, забезпечували певну термостійкість, їх було недостатньо, щоб запобігти тепловим втратам. Система опалення працювала на твердому паливі, а нагрівання води здійснювалося за допомогою електронагрівачів, ще більше загострюючи потребу в проведенні енергоефективних заходів.

Крім того, міська рада десятиліттями стикалася з браком коштів, щоб інвестувати в інфраструктурні проєкти. Обмежені фінансові та інституційні можливості заважали здійсненню масштабної реконструкції інфраструктури, включаючи теплоізоляцію громадських будівель.

Роботи з підвищення енергоефективності навчального закладу було розпочато 2021 року. Для сприяння успішній реалізації цього замислу Європейський Союз у партнерстві з НЕФКО, Північним зеленим банком, виділив грант у розмірі 480 000 євро, що покривав загальну вартість проєкту. Також ЄС було виділено кошти на технічну допомогу.

Обсяг проєкту включав посилення ізоляції огороджувальних конструкцій будівлі школи, щоб зменшити теплові втрати, та модернізацію системи опалення для мінімізації використання викопного палива. Також передбачалося запровадження механічної вентиляції для покращення якості повітря в приміщеннях та створення більш комфортного навчального середовища й проведення ремонтних робіт, щоб надалі зменшити споживання тепла та електроенергії.

«Ми дуже вдячні ЄС та НЕФКО за можливість реалізувати такий важливий проєкт під час війни. Його мета – не лише енергозбереження. Йдеться про те, щоб кожна дитина, незалежно від походження, мала доступ до безпечного та комфортного навчального середовища. Ми прагнемо відбудовувати екологічніше та краще», – прокоментував Олександр Ковальчук, міський голова Ківерцівської міської територіальної громади.

У вересні 2023 року відбулося урочисте відкриття закладу після завершення капітального ремонту. Очікується, що модернізаційні заходи забезпечать економію приблизно 61 тонни твердого палива, використовуваного для опалення, та 45 МВт-год електроенергії на рік. Також, за розрахунками, викиди CO2 скоротяться на приблизно 148 тонн на рік, а міська влада заощадить від 25 900 до 30 500 євро бюджетних коштів на рік.

Однак справжній успіх проєкту виходить за рамки цифр. Поліпшення температурних умов та якості повітря в школі позитивно вплине на здоров’я та самопочуття учнів і персоналу.

 

Читайте також наші новини у Facebook