Новини

Яким буде курс долара до гривні та що означає перехід на режим керованої гнучкості курсу валют

НБУ впроваджує керовану гнучкість обмінного курсу, що посилить стійкість валютного ринку та економіки. Режим керованої гнучкості обмінного курсу гривні вже діє від 3 жовтня. Таким чином НБУ відмовляється від фіксованого курсу гривні. Що означає перехід на режим керованої гнучкості курсу валют, пояснив член Ради НБУ Василь Фурман в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

До цього часу було два курси – фіксований курс для безготівкових операцій та ринковий, який ми бачили в обмінниках, пояснює Василь Фурман. Зміни стосуються власне фіксованого курсу для безготівкових операцій, який відтепер також буде визначатися ринком.

“Нацбанк і надалі продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку. Гривня і надалі може рухатися в обидва боки, але НБУ значно обмежуватиме ці рухи. Ми добре розуміємо, що сьогодні валютний ринок не збалансований. Імпортні операції перевищують експорт. Є дефіцит долара на ринку і НБУ буде цей дефіцит закривати”, – розказує Член Ради НБУ Василь Фурман.

Експерт запевняє, що українцям немає чого переживати. Для готівкового ринку нічого не зміниться та курс і до цього часу визначався ринком. НБУ намагається саме уникнути великої різниці між курсами.

Детальніше про те, що буде з гривнею, дивіться у сюжеті ТСН: