Волинь Новини

Ціни на картоплю: чи платитимуть волиняни більше

На Волині картопля нового врожаю здорожчала на гривню-дві за кілограм у порівнянні з минулим роком. Цього року в області посадили понад 84 тисячі тонн, орієнтовно як і торік.

Зараз господарі продовжують збирати картоплю з полів, розповів Суспільному керівник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

Що кажуть про ціну на картоплю в управлінні агропромислового розвитку

З його слів, цього року середня урожайність становить 150 центнерів з гектара, орієнтовно на рівні минулого року. Загалом ми очікуємо валовий збір в цьому році понад мільйон тонн картоплі, що повністю забезпечує внутрішні потреби, так і можна буде експортувати за межі області.

Оптова ціна на картоплю — 3,5-4,5 гривні за кілограм
Оптова ціна на картоплю — 3,5-4,5 гривні за кілограм. Фото: Суспільне Луцьк

“Зараз ціна три з половиною — 4,5 грн за кілограм. В той час за даними найбільшого ринку на західній Україні “Шувар” останніх дві декади спостерігається ріст цін на картоплю. І насьогодні там оптові ціни шість-сім гривень”, – каже Юрій Юрченко.

Керівник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко
Керівник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко. Фото: Суспільне Луцьк

На луцьких ринках вартість кілограма картоплі коливається від семи до 18 гривень, цибулі від 20 до 25 гривень. Як розповів Юрій Юрченко, до повномасштабної війни основним споживачем картоплі з Волині були люди, які проживають на території, де зараз тривають бойові дії.

Які ціни на луцьких ринках

“Цього року вже є машини, які їздять і скуповують. Минулого року картопля з Волині практично не вивозилась. Тому ціна картоплі була п’ять гривень. І люди в кінці сезону за безцінь її віддавали, бо не було куди її подіти”, – каже продавчиня Любов Грасюк.

Свій урожай жінка продає стіками. Більшу картоплю по десять гривень, меншу віддає по вісім за кілограм.

Ціни на картоплю: чи платиимуть волинянин більше
Продачиня Любов Грасюк. Фото: Суспільне Луцьк

Віктор Плевако свою картоплю продає по 15-20 гривень за кілограм. Каже, це новий сорт “Кроне”. Пояснює, що так цінить свою продукцію, бо вкладає у неї багато своєї праці, техніки в господарстві немає, все обробляє вручну.

“Ціни на картоплю сім-вісім гривень за кілограм, якщо сітками брати. Я думаю, що недорого. Це нормальна ціна”, – каже покупець Дмитро Лука.

Ціни на картоплю: чи платиимуть волинянин більше
Покупець Дмитро Лука. Фото: Суспільне Луцьк

Віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук розповів Суспільному, що ціна на картоплю нового врожаю знизилась, і це, як він вважає, загальноукраїнська тенденція. Картоплі українцям вистачить, проте вона дорожчатиме. Каже: в залежності від погодних умов, завершать збирати картоплю наприкінці жовтня – на початку листопада.