Волинь Новини

Луцька міська рада звернулася до Президента та Верховної Ради: що сталося?

Луцька міська рада звернулася до Президента та Верховної Ради щодо недопущення вилучення коштів місцевих бюджетів через зміни із зарахування ПДФО.

Про це інформує власкор “ВолиньUA“.

Таке рішення підтримало 22 обранці громади.

Останнім часом представники центральної влади, всупереч Законам України, закликають вилучити у місцевих громад надходження від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – на тій підставі, що зростання цих надходжень пов’язане з виплатами українським військовим. Уряд вніс в Раду законопроєкт №10037, який передбачає вилучення з місцевих бюджетів ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу за період з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року.

Така ініціатива руйнує державну єдність, яка здивувала світ з 24 лютого 2022 року, ділить громадян України на різні категорії, позбавляє захисників України та їх родини гарантованих Конституцією України прав, що забезпечуються місцевим самоврядуванням.

Депутати вважають, що ПДФО має залишитися в місцевих громадах.

“Розширення повноважень і фінансування місцевого самоврядування – це також важливий дороговказ євроінтеграції України. Зокрема, 17 червня 2022 р. Єврокомісія у своєму висновку щодо заявки України на членство в ЄС як позитив відзначила фінансове підкріплення реформи децентралізації.

Тому ми вимагаємо:

1. Залишити 64% доходів від ПДФО у місцевих громадах (і ще 15% – на рівні областей), як це зараз передбачено чинним законодавством;

2. Припинити кампанію очорнення місцевих громад для формування викривленої громадської думки щодо витрат коштів місцевих бюджетів;

3. Ухвалити закони, які легітимізують витрати місцевих громад на потреби оборони і безпеки”.