Новини

Шмигаль назвав терміни повного розмінування України

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час пресконференції в Києві заявив, що влада має намір завершити розмінування всієї території України за 5-7 років.

Про це пише Главком.

“Україна буде лідером у гуманітарному розмінуванні та розмінуванні загалом. За оцінками вчених, нам потрібно десятки або сотні років, якщо брати стандартні технології для розмінування всіх земель, які наразі забруднені… У нас є амбіція завершити розмінування аграрних земель протягом 3 років після звільнення територій. І загалом, до 5-7 років – для завершення розмінування всієї території України”, – підкреслив прем’єр.

Шмигаль додав, що продовжується робота з технологічними компаніями задля розмінування за допомогою дронів і роботів, а також розпочинається виробництво українських роботів для розмінування с/г земель.

Прем’єр-міністр України підкреслив, що станом на сьогодні вже обстежено 190 тис. га с/г земель із 470 тис. га, які мають статус пріоритетних. Посадовець розповів, що на жовтень заплановано проведення форуму із гуманітарного розмінування в Хорватії, на якому відбудеться координування дії з партнерами.

Денис Шмигаль зазначив, що в державному бюджеті на наступний рік уперше передбачені кошти в розмірі 2 млрд грн на гуманітарне розмінування. Ця сума збільшуватиметься за рахунок грошей від партнерів.

Прем’єр також розповів про намір створити ринок офіційних операторів гуманітарного розмінування, в якому буде передбачена компенсація аграріям за розмінування земель.

“Ця програма створить ринок, створить попит на виробництво машин для розмінування, створить попит на нові технології”, – наголосив Шмигаль.