Важливо Волинь Новини

Творімо добро разом: як на теренах Карпат відпочивали діти волинських військових та пожежників. ФОТО.


Літо — час, коли батьки обирають, як їхні діти проведуть канікули. Спільний відпочинок чи табір для дитини? У Карпатах чи на морі? А може, нікуди не їхати, задовольнитися тим, що пропонує рідне місто чи село? Варіантів безліч. Утім, не для всіх. Є батьки, яким фактично немає з чого обирати. І справа не у фінансовому становищі родини, а в тому, що їхній дитині недоступні такі звичні усім розваги.

В умовах сьогодення проблему соціалізації дітей варто вирішувати в усіх сферах — від навчання до дозвілля.

Відтак, існують і ті, які ламають систему і дають можливість дітям, (батьки, яких захищають  суспільство від ворога) сповна насолодитися дитинством: навіть відпочити у літньому таборі.


Цьогоріч подібна волонтерська ініціатива для дітей стала можливою завдяки підтримці психологині Наталії Райниш та капелану Петру Данильчику.
Вперше його вже запустили громадські організації  ГО «Скеля» та ГО «Елеос – Волинь».

Згуртувавшись, громадські організації  «Скеля» та «Елеос – Волинь» підписали спільно меморандум про співпрацю та реалізували подібний всеукраїнський проєкт.

ГО Елеос – Волинь реалізувалася з початком повномасштабного вторгнення. Спочатку існували соцільні проєкти, затім – волонтерство та надання гуманітарної допомоги.

 

“У нас є чудова команда, якою я пишаюся. Це молоді волонтери, серед яких існує чимало моїх друзів. Це успішні молоді які готові повсякчас допомогти та водночас служити людям”, – резюмувала Наталія Райниш.

До слова, табір проходив з 14 по 18 серпня у масиві Чорногірського хребта, поблизу села Дземброня, що на Івано-Франківщині.

Варто зазначити, що навколо панувала неймовірна природа. А для учасників табору організатори створили найкомфортніші умови, мешкаючи у затишних наметах.

Попит на те, щоб взяти участь у таборі – величезний. Таким чином йдеться не лише про підтримку для потребуючих сімей, а й про можливість кожного українця долучитися до запуску унікального табору для дітей військовослужбовців, працівників поліції та ДСНС.

Зауважимо, що програма табору включала: патріотичне виховання від наставників, духовне спілкування зі священниками та капеланами, майстер класи з елементами арт-терапії та природотерапії, реалізацію творчого потенціалу, можливість проявити лідерські якості, навчання з тактичної медицини, спортивні активності та ігри та психологічну підтримку.

«Ми розуміли, що цим діткам важко. Адже вони постійно перебувають у напрузі разом зі своїми рідними. Передусім, ми прагнули допомогти, надавши дітлахам підтримку  та можливість поспілкуватися з однолітками та отримати пихологічно – духовну підтримку на чолі зі священниками.

Я, як психологиня, яка спілкується з військовими,  розумію, як це надто важливо. Поки бійці воюють, вони знатимуть, що про їхню родину – піклуються. Варто зауважити, що ми  залучили до таборування бійців. Саме вони були наставниками, демонструючи свою причетність та затребуваність для молоді», – зазначила Наталія Райниш.





Літній табір за підтримки Голова ГО “Скеля”  та  ГО “Елеос – Волинь – це проєкт, який надав можливість 58 дітям відчути нове смислове навантаження під час війни.

У такий спосіб, ГО «Скеля» на чолі зі священником та капеланом Петром Данильчиком та Го «Елеос -Волинь», керівницею якою є Наталія Райниш, спільно допомагають дітям та підліткам, створюючи проєкти для їхньої соціалізації у суспільстві, втілюючи духовно –психологічне відновлення та патріотичне виховання для майбутнього покоління.

 

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА