Волинь Новини

Скандал на Волині: нова директорка сільської школи забирає години викладання у «неугодних» вчителів

У школі села Зачернеччя Ковельського району на Волині – скандал. З пригодом нової очільниці закладу вчителі почали недоотримувати необхідну для ставки кількість годин, а декого – і зовсім звільнили. 

Про це телеканалу Аверс повідомила вчителька гімназії Марія Верещук, – пише ВСН.

Жінка каже – працює у галузі освіти вже майже 30 років, втім бідкається: нова директорка забрала у неї години. До щотижневої норми не вистачає 2 години. Мовляв, у колективному договорі прописано: навантаження працівникам зменшувати не можна. Ще минулого навчального року пані Марія була заступником директора, втім, за станом здоров’я пішла з посади.

«Цей директор, якого призначила голова Смідинської сільської ради, прийшла до школи і звільнила свою попередницю, яка окрім того мала і свої години. А в мене забрала мої години. Я тепер маю всього 7 годин і півставки інклюзії, яка оплачується по 12-ому розряду. А я – вчитель вищої категорії. Забрала в мене мої години: образотворче мистецтво, забрала звичай і обряди. Мистецтво взагалі віддала людині, щоб вона танці вчила на тому уроці.

Вона каже: ви були призначені на роботу як психолог у 2005 році. Але в 2022 році голова Смідинської громади Оксана Піцик звільнила, зі штатного розпису вилучила посаду психолога. Хоча у нас в школі є дві дитини з особливими потребами», – розповіла Марія Верещук.

Новопризначена директорка гімназії Ілона Федорук каже: не може дати більше годин вчительці, мовляв, не може забрати години в іншої викладачки зарубіжної літератури, яка вже пенсійного віку та з інвалідністю.

«Попередній директор залишила мені приблизний проєкт навчального плану, де був зроблений розподіл годин так, як вона це зробила. Там було півставки асистента вчителя Марії Іванівні назначено ще попереднім директором і також було назначено 6 годин. На даний момент, я додала їй ще годину. До ставки їй не вистачає ще 2 години. Але вона цим все одно не задоволена.

Більше у мене цій викладачці немає що дати. Поясню чому. Вона прийнята у цей заклад – як підняла її особову справу – як вчитель російської мови і літератури і французької мови за фахом.

На даний момен, у мене немає в закладі ні російської мови, на літератури, ні французької мови. Вона має право викладати зарубіжну літературу. Але в мене ще є педагогічний працівник, який викладає зарубіжну літературу. Так, це людина пенсійного віку. Але вона крім того ще й інвалід дитинства. У цієї людини – 8 годин», – пояснила директорка Зачернецької гімназії.

Попередня очільниця освітнього закладу Ольга Вавринчак запевняє: що спочатку навантаження повинні були отримати ті, хто працездатного віку, решта – розприділяється між пенсіонерами. Щодо свого ж звільнення жінка каже: що це незаконно. Тому подала заяву до суду.

Деталі – у сюжеті.