Перша кулінарна школа у Луцьку «Cookery school by Vlad Finkevych» вже зовсім скоро відкриє свої двері для усіх, хто захоче прокачати свої вміння в куховарстві.
Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» завітали до школи напередодні відкриття та готові розповісти вам, як це і з чим «їсти». Стартувати планують вже за 2 тижні.
Засновник школи Владислав Фінкевич, кухар з понад 10-річним досвідом у сфері гастрономії в Україні та за кордоном, розповів, що ідея створити таку школу народилась у нього ще близько 5-ти років тому.
Він пояснив, що у Луцьку й інших маленьких містах країни є проблема у сфері гастрономії.
«Зараз люди часто звільняються і йдуть з цієї сфери. Та й загалом вона в Україні вважається не дуже перспективною.
Коли я був за кордоном, там до кухаря ставляться з великою повагою, бо через наші руки проходять тисячі людей в день і тому робота є дуже відповідальною», – каже кухар.
«Є проекти соціальні, є проєкти, створені для бізнесу, а є бізнес, який несе соціальну місію. Один з напрямків нашої роботи й нестиме соціальну місію», – поділився Влад.
Їжа – це емоція
«Людина приходить до тебе в ресторан отримати якусь емоцію. Вона витрачає свій час, що прийти замовити, з’їсти. Власник ніколи не може повпливати на цей момент, він може зробити загальну картину, але, на мою думку, завжди кінцевий результат за кухарем і офіціантом.
І тому, щоб цю сферу розвивати, треба, щоб у місті була кулінарна школа, де люди, або студенти, які навчаються в коледжах харчового напрямку, мали практику з реальними якісними продуктами, процесами», – розповів шеф.
Робота з молоддю – соціальна місія проєкту
«Ми хочемо давати людям робочі місця. Щоб студенти зі 100-відсотковою впевненістю ішли на роботу. Щоб їх не ганяли по 2-3 тижні на стажуванні, а вони були впевнені в собі, вміли тримати ніж, орієнтувалися в процесах», – розповів Владислав.
Також кулінарна школа планує згодом укладати угоди з закладами громадського харчування, аби кандидати приходили до них, навчалися і могли відразу приступити до роботи.
Напарник Владислава Антон додає, що у програмі будуть і майстер-класи для досвідчених кухарів-практиків та рестораторів.
Програма
Один базовий курс містить в собі теми від закусок до десертів. Усього в ньому 10 уроків.
«Це закуски, салати, супи, птиця, риба, телятина, свинина, морепродукти, паста, вулична їжа і десерти», – пояснив кухар.
Людина може прийти сюди, підвищити свої знання в кухні, навчитись чомусь новому. Це такий собі інтерактив, який може бути, наприклад замість спортзалу, готовий класний вечір в дружній атмосфері, який триватиме 4 години.
«Ми орієнтуємось на простих людей, які вміють тримати ніж, яким цікава кухня, аби давати їм щось нове: нові процеси, нові страви, нові подачі, аби вони вдома могли готувати прості страви, але в класній інтерпретації з новим сучасним поглядом», – розповів Владислав Фінкевич.
Засновник каже, що їхня ціль – аби люди могли готувати вишукані страви з простих продуктів, які є в холодиньнику, щоб це було доступно для кожної людини.
«Цей курс не буде створений з якихось заморських продуктів, які людина потім не знайде це по магазинах, а могла їх купити в ТамТамі, Сільпо чи в АТБ. Просто якісні продукти, з яких ти можеш скомбінувати прикольні подачі, отримавши новий смак», – вважає Влад.
«А ще інший погляд на продукти, які як щупальця восьминога. У всіх зразу уявлення, що вони дорогі, а насправді вони в ціну свинини», – додає кухар Антон.
Кулінари хочуть донести, що є цікаві продукти, про які люди можуть не знати, але вони у легкому доступі.
Розширені одноденні нішеві майстер-класи також будуть.
Команда готує для професіоналів уроки, наприклад з приготування страв новітньої української кухні. Не тільки борщ і вареники, але й страви нової української кухні.
«У нас багаті ліси, озера і пора використовувати всю нашу землю на тарілці», – каже шеф Антон.
Також у програмі представлені майстер-класи з монопродуктів за різною тематикою: суші, піца, бургери, круасани.
«Але це буде не просто піца, а від А до Я, від борошна, тіста, соусу до начинки», – зауважив Владислав.
Майстер-класи орієнтовані здебільшого для кухарів-професіоналів, які хочуть прокачати свої навички у конкретних стравах.
Окрім цього у школі можна буде пройти окремо курси для кондитерів, барист, кулінарні курси (про які ми уже розповіли вище), а також навчання з менеджменту.
Ресторан під ключ
Для рестораторів відкрили послугу консалтингу «Відкриття ресторану з нуля».
«Ми будемо співпрацювати з рестораторами, які хотіли б відкрити свій заклад. Приходимо на об’єкт і повністю розказуємо, як ставити кухню, як облаштувати сам заклад», – пояснив кухар.
Хлопці кажуть, що можуть відкрити заклад навіть без ремонту. У них для цього уже налагоджена співпраця з підрядниками.
Ціни
Ціна базового курсу становить 13 000 грн, себто 1 300 грн за заняття. Ціни на майстер-класи дещо вищі – 2 500 гривень, але й тривалість заняття більша.
Члени команди додають, що в цю суму входить не лише саме навчання, але й усі калькуляції, технологічні карти, інший роздатковий матеріал, а також продукти для приготування і усе необхідне устаткування, інвентар, уніформа.
* * *
Наразі команда налагоджує усі підготовчі процеси, готує проробки страв, удосконалює їх, аби довести усе до ідеалу.