Новини

Нацбанк пом’якшив валютні обмеження: що змінилося для українців

Національний банк із 29 серпня пом’якшує валютні обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам.

Як повідомила прес-служба регулятора, відповідні обмеження змінюються в рамках реалізації Стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування, передає Молодий Буковинець.

Так, із 29 серпня 2023 року Національний банк:

вперше з початку повномасштабної війни дозволить банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тисяч гривень в еквіваленті в одному банку;

збільшить зі 100 тисяч гривень до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців.

Зазначається, що такі зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками є зручнішими та безпечнішими.

“Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим і офіційним курсом. За необхідності Національний банк готовий застосувати додаткові заходи для мінімізації множинності обмінних курсів”, – повідомили в НБУ.