Новини

Експерт відповів, яке озброєння негайно потрібне Україні на фронті

Українські військові сьогодні відчувають найбільшу потребу в бойовій авіації та далекобійних ракетах.

Як заявив в інтерв’ю УНІАН директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак, передусім, українському війську сьогодні необхідні ракети дальністю дії від 300 кілометрів і більше, передає Молодий Буковинець.

“Наприклад, у тієї ж Німеччини є близько 600 ракет Taurus, з яких німці могли б нам виділити понад 100 ракет. Від США ми очікуємо на ракети ATACMS, яких можна отримати 80-100 одиниць, відповідно до запиту конгресменів у червні цього року. Ще додатково потрібні британські Storm Shadow та їхній французький аналог SCALP”, – зазначив експерт.

Бадрак наголосив, що загальна мінімальна потреба для результативної наступальної операції з урахуванням курсу на знищення злочинного московської режиму складає близько 300-400 далекобійних та крилатих ракет, які можна було б використовувати для перерізання логістичних ланцюгів ворога та здійснення загального тотального тиску на російські угруповання. Втім, погляди України та партнерів відрізняються саме у питанні знищення російського режиму – для цього ЗСУ потрібні західні ракети і літаки, оскільки разом вони здатні забезпечити деокупацію Криму і Донбасу.

“Крім того, важливо організувати повоєнне протистояння – ця фаза війни може бути не менш жорсткою. Тому вкрай потрібні літаки – до 4 ескадрилей можна було б отримати вже в 2023 році за умови підтримки деокупації Криму адміністрацією Байдена. Причому це можуть бути не тільки американські F-16, адже ми могли б отримати ті ж австралійські F-18. У майбутньому можливо було б отримати й шведські Gripen”, – зазначив Бадрак.