Волинь Новини

У Двох районах на Волині досі мають вплив білорускі телеканали

Під час засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування голова Волиньради Григорій Недопад зауважив, що в умовах воєнного стану та активації російської пропаганди питання інформаційної безпеки є вкрай важливим.

Про це повідомляють на сторінці Волинської облради у «Фейсбук».

«Перемагати у боротьбі на інформаційному фронті сьогодні не менш важливо, аніж на полі бою. Наш ворог завдяки медійній пропаганді проникає у свідомість людей та спотворює дійсність. Тому ми маємо робити все можливе, щоб зарадити цьому процесу», – наголосив він.

Представниця Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в області Лілія Бойко розповіла, що на жаль, на окремих територіях прикордонних Ковельського та Камінь-Каширського районів досі мають вплив 11 білоруських радіостанцій і вісім білоруських телепрограм цифрового формату DVB-T. Разом з тим вона зауважила, що ці території мають недостатнє покриття телесигналом вітчизняних мовників, що негативно позначається на інформаційному просторі регіону.

«У грудні 2019 року Нацрада ухвалила рішення про створення загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі у стандарті DVB-T2. На території України у тестовому режимі уже працює 158 передавачів, тобто 95 % держави покрили цим телебаченням. На Волині запустили сім передавачів. Ця мережа транслюється на хвилях метрового діапазону, які краще огинають перешкоди і спроектована так, щоб покрити території, де були проблеми з прийомом телесигналу, особливо в прикордонні», – зазначила вона.

Відтак, Лілія Бойко звернулася до керівників територіальних громад з проханням донести до їхніх мешканців цю інформацію.

«Потрібно, щоб населення ваших громад оновило пошук каналів на своєму Т2 тюнері. Для цього достатньо запустити режим автопошуку каналів у меню тюнера чи телевізора. Найкраще для прийому телесигналу МХ-7 підійде антена метрового діапазону для прийому аналогового ТБ, які багато в кого збереглися. Також підходять вседіапазонні антени, які багато хто використовував для прийому цифрового ТБ раніше. Наприклад, дуже поширені так звані «польські»», – пояснила вона.

У ході засідання координаційної ради також йшлося про налагодження більш тісної співпраці органів місцевого самоврядування з громадською організацією «Центр освіти Університету третього віку». Очільниця цієї організації Оксана Степанюк закликала волинських самоврядців ініціювати створення у своїх громадах команд з числа активних людей поважного віку для участі у VI Міжнародному Фестивалі літньої Сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я», що відбуватиметься у Луцьку 25-26 серпня. «Започаткувавши цей фестиваль ми створили своєрідну платформу, для того, щоб літні люди відчували себе потрібними громаді та суспільству. У попередні роки з усіх громад області в нашому фестивалі брали участь лише представники Рожища, Ковеля та Горохова», – зазначила вона.

Упродовж дня за роботою обласної ради уважно спостерігала активна молодь з Торчинської громади, яка наразі проходить стажування у тамтешній селищній раді. Після засідання координаційної ради із активістами зустрівся голова обласної ради Григорій Недопад, аби розповісти їм про специфіку роботи, функції та повноваження головного представницького органу краю. Начальник відділу документообігу та організаційної роботи Торчинської селищної ради Алла Ревуцька, яка курує стажування, зауважила, що у Торчинський громаді вперше відбувається такий захід.

«Стажування цих молодих людей також відбувається за сприяння проекту USAID «Говерла» у Волинській області. Упродовж двох тижнів  вони спостерігали за роботою та спілкувалися із нашими спеціалістами, начальниками відділів. Це цікавий і корисний досвід як для них, так і для нас, аби пояснити прогресивним і перспективним молодим людям громади специфіку роботи селищної ради. Дуже корисним і цікавим також було ознайомлення із тонкощами роботи обласної ради», – зауважила вона.