Волинь Новини

Волинянин не прибув до військомату через температуру

У Луцькому міськрайонному суді відбулося підготовче засідання стосовно обвинувачення в ухиленні від мобілізації. Так званому ухилянту 55 років. Медкомісія написала, що він здоровий і готовий проходити військову службу. От тільки в зазначений час до центру комплектування військовозобов’язаний не з’явився через проблеми зі здоров’ям.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Чоловік фактично передпенсійного віку – 55 років – тепер має проблеми з законом, бо після того, як одержав повістку, вчасно не з’явився до центру комплектування з речами. Тепер чоловік обвинувачується за статтею 336 ККУ (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період).

«Він був визнаний медичною комісією придатним до проходження військової служби за станом здоров’я. Тому йому була вручена повістка, щоб він прибув в ОНТЦК для формування команди і відправлення до ЗСУ. Обвинувачений не з’явився, будь-яких поважних причин не вказав», – розповів прокурор Віктор Сіжук.

Сам обвинувачений каже: ходив до військкомату кілька днів, і весь час було відтермінування. Востаннє не прийшов через проблеми зі здоров’ям.

«Я ходив у військкомат два-три рази, постійно була відстрочка: то не було транспорту, то – пального, то не скомплектували команди. На четвертий раз, коли мав прийти у військкомат, я не міг з’явитися. Справа в тому, що в мене була температура. Можливості передзвонити не мав», – говорить обвинувачений Сергій.

Своєї вини у тому, що ухилився від мобілізації, не визнає. Каже: хоче служити і вже має чергову повістку.

«Я збираюсь служити і хочу служити. В мене є повістка на 24 вересня», – переконує Сергій.

Суддя, повернувшись з нарадчої кімнати, виносить ухвалу стосовно судового розгляду цієї справи.

«Керуючись статтями 314, 316, суд постановив: призначити судовий розгляд на підставі обвинувального за статтею 336 ККУ в приміщенні Луцького міськрайонного суду», – зачитала ухвалу суддя Луцького міськрайонного суду Алла Полюшко.

Засідання відбудеться наприкінці серпня. В разі доведення вини чоловіку може загрожувати від двох до п’яти років позбавлення волі. Як зауважив прокурор, в його практиці були випадки, коли центри комплектування направляли матеріали щодо ухилянтів для початку досудового розслідування. Але в процесі розгляду цих матеріалів військовозобов’язаний сам з’являвся в центр комплектування і направлявся на проходження служби на особливий період.

«У таких випадках в центр комплектування направляють клопотання про закриття провадження, тому що сам військовозобов’язаний виявив бажання проходити службу», – зауважив Віктор Сіжук.

Але це можливо лише тоді, коли справа перебуває на етапі досудового розслідування. Коли ж відбувається судовий розгляд, людина не може бути мобілізована до прийняття рішення у справі, яке набере законної сили.