Волинь Новини

В Іваничах на вулиці викидають десятки маленьких тварин, прирікаючи їх на смерть

На вулицях Іванич бродить чимало безпритульних тварин. А наразі їх стало ще більше. Котів і собак викидають на вулицю зовсім маленькими, прирікаючи на вірну загибель.

В Іваничах активізувалась проблема безпритульних тварин. Малесеньких котиків і собачок, майже відразу після народження викидають на вулиці селища. Багатьом людям байдуже, що ті приречені на смерть від холоду, голоду чи коліс автівок.

Так днями на вулиці опинилися ще кілька зовсім маленьких котенят. Про це БУГу розповіла місцева активістка й зооволонтерка Марина Юраш, яка вже багато років опікується бездомними тваринами.

За її словами, часто тварин підкидають до її будинку. Однак прихистити усіх бездомних котів і собак вона не може, адже й так вже утримує 12 тварин. Більше, каже, не потягне фінансово. Адже їх потрібно годувати, вакцинувати і лікувати, а це не дешево.

“Вчора знову підкинули двох кошенят чорна дівчинка і сірий хлопчик. А я й так маю 10 котів і ще 4 собаки. Це тільки бездомні. Один котик не ходить, бо хтось вистрелив в нього з “воздушки”. Це важко. Тим більше, що я зараз без роботи. Тому, аби утримувати 10 безпритульних котів і 4 собаки, не рахуючи своїх, доводиться брати кошти з дитячих аліментів. Просто мені жаль цих тваринок. У чому вони винні? Вони ж такі беззахисні. Це просто жах, які в нас люди.

Я не розумію, як можна кожного дня викидати беззахисних тварин на смерть? Декілька днів назад двох кошенят підкинула жінка, яка потім летіла радісна з церкви. Це не їхні кошенята, її внучка знайшла, тримала в себе на подвірʼї, а ввечері підкинули мені під ворота. Якби я їх не побачила, може вже два трупика лежали на асфальті”, – наголосила роздратована Марина.

Намагаючись хоч якось вплинути на безсердечних іваничівців, які викидають своїх тварин, зооволонтерка написала гнівний пост на своїй сторінці у фейсбуці.

У коментарях Марину підтримало чимало небайдужих жителів селища. Вони підтвердили слова активістки, що в Іваничах останніми днями дійсно побільшало безпритульних тваринок.

Так Ольга Кузнець наголосила, що хлопці на війні спасають живі створіння, вивозили тварин з Херсону після прориву Каховського водосховища, а іваничівці викидають їх напризволяще, як якусь непотрібну річ.

“Дійсно люди вже не вірять ні в Бога, не бояться гріха, не бояться кари Господньої, як так невже в душі немає нічого святого? Хлопці на війні спасають живі створіння, вивозили тварин з Херсону після прориву Каховського водосховища! Невже не найдеться дати тому котику чи собачці ту мисочку каші, чи супу, невже вони об’їдять Вас! Не можете дати ради – стерилізуйте, не прирікайте живі створіння на смерть!”, – написала вона.

А Ірина Мороз розповіла, про жахливий випадок жорстокого поводження з тваринками, свідком якого вона стала:

“Біля ринку “Модуль” десь в травні викинули двох зовсім маленьких кошенят. Одне було вже розчавлене машиною, друге травмоване і відповзло до бордюрів. Я його підібрала, принесла додому, але воно було вже не жилець. Як я себе почувала – не передати словами, за що з тими малятами так? Що цікаво ніхто на них не звернув уваги, ні продавчині, не ті, хто йшов до церкви, бо було якесь свято”.

Марина каже, що зменшити кількість безпритульних тварин на вулицях селища, можна завдяки стерилізації. Цей спосіб можуть обрати і власники домашніх тварин, які не хочуть, аби їх улюбленці розмножувались. Адже так діяти гуманніше, аніж потім викидати маленьких тварин. Однак, за словами активістки, в Іваничах наважуються стерилізувати своїх тварин одиниці, а інші – просто викидають.

Стомившись самостійно боротись із жорстокістю людей, Марина Юраш звернулась з відповідним зверненням до голови громади Лідії Томашевської. Адже вважає, що таке поводження з тваринами є наслідком незадовільної роботи голови селищної ради та депутатів в питанні постійного інформування й роз’яснення місцевим мешканцям про необхідність відповідального й гуманного ставлення до домашніх тварин і важливості стерилізації та виділення на ці цілі коштів з місцевого бюджету.

У звернені Марина Юраш просить проводити регулярне інформування жителів громади про важливість стерилізації домашніх тварин та про адміністративну і кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, згідно з чинним законодавством, укласти на постійній основі договір з Луцьким комунальним підприємством «Ласка» про надання послуг виловлювання, стерилізації та повернення на місце безпритульних тварин громаді. А також виділити кошти на безкоштовну стерилізацію домашніх тварин пільговим категоріям населення та на пільгову, зі знижкою, стерилізацію власницьких домашніх тварин.

Зауважимо, що Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» закріплені поняття тварин, диких тварин, домашніх тварин тощо, а також визначено що таке жорстоке поводження з тваринами. Так, жорстоке поводження з тваринами – це знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання, тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.

Однак місцеві правоохоронці чомусь закривають очі на порушення мешканцями цього закону і на жорстоке поводження з тваринами.