Волинь Новини

У центрі Луцька на будинку чоловік вирощує помідори

У центрі Луцька на даху будинку колишній інкасатор банку вже не перший рік вирощує помідори.

Близько 30 саджанців ловлять промінчики сонця на верхівці чи то хліва, чи то комори, – йдеться у сюжеті 12 каналу.

Кілька господарських споруд належить мешканцям восьмиквартирного будинку, що поряд. Їх звели разом ще у 1959 році. Будували схоже на совість, адже дах комори із залізобетонної плити. З часом тут не збиралося стільки ґрунту і піску, що власник комори вирішив влаштувати справжній город.

«Сусіди питали, чого я нічого не саджу тут. А я кажу, часу немає, тож я по 12-14 годин на роботі. Коли ж мені садити, за ними ж дивитись треба».

Олександр – колишній інкасатор банку. А як вийшов на пенсію – захопився городництвом. І вже 11 років з власної грядки і салати робить, і консервації на зиму готує. В минулому році навіть не купував помідори на ринку. Законсервував, хвалиться, аж дев’ять трилітрових банок. Має грядки і біля будинку, знизу. Але зізнається, що кращий врожай збирає таки на висоті.Особливих секретів у вирощуванні овочів господар не має. Спеціальними добривами, переконує, не користується. Бере тільки органічні речовини.Колись город на даху Олександру було зручно поливати, туди був проведений шланг з водою, але комунальники конструкцію забрали, тому відра з водою доводиться піднімати на верхівку самотужки. Аби дістатися до городу, обходить комори, сходинками через насипаний пагорб піднімається на дах і під стіною йде до своїх помідорів. Але Олександр каже, що робить це не часто, для поливу зазвичай вистачає дощу.

Головне питання – чому вирощує на даху? А відповідь проста – чому б і ні.

«А на що, щоб земля стояла? Тож краще, ніж бур’ян, росте отам. Є ж користь якась. Так, треба руками працювати, старатись на це все», – каже чоловік.

Перший цьогорічний врожай зібрав десь півтора тижня тому. Шкідників на рослинах поки не помічає, а як буде далі – залежить від погоди, – каже господар і продовжує вирощувати помідори на даху у середмісті Луцька.