Важливо Волинь Новини

На Гнідавський цукровий завод приїжджав заступник губернатора: що сталося?

Сьогодні на Гнідавському цукровому заводі з візитом побував заступник голови Волинської обласної ВЦА Олександр Троханенко. У ході зустрічі із директорами цукрового та біоетанольного заводів Василем Мухою та Олександром Ксенжуком обговорили важливі питання енергетичної, харчової та сільськогосподарської галузі.

До слова, Гнідадавський цукровий завод робить вагомий внесок у економіку України розпочинаючи з виробницва цукру та закінчуючи виробництвом біоетанлу, який вже відіграє провідну роль в енергетичній незалежності України.

“У цей важкий час нам вдалося вистояти, зберегти підприємство, робочі місця, сплатити податки. Більше того, попри всі негаразди, ми продовжуємо модернізовувати підприємство та розвиватися. Зараз триває активна підготовка до цьогорічного сезону переробки цукрового буряка”, – наголосив Василь Муха.

Присутній на зустрічі начальник управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко розповів, що вирощування цукрового буряка нині має високу рентабельність.

“Буряк гарна культура, просто його відвикли вирощувати, але рентабельність для господарств є велика, вона не може навіть порівнюватися з зерновими”, – наголосив посадовець.

Цього року біоетанольний завод у Луцьку збільшив свої потужності і збудував ще одну лінію переробки зернових культур на біоетанол.

 

На підприємстві переконані, що у цей не простий для країни час потрібно підставити плече сільгоспвиробникам. Зокрема відкриття нових потужностей на біоетанольному заводі дає можливість сільгоспвиробникам, які виростили врожаї пшениці, кукурудзи, однак зіштовхнулися з проблемою експорту реалізовувати свою продукцію на місці.

“Зараз ми приймаємо як від великих сільськогосподарських підприємств так і від одноосібників кукурудзу, яку ми переробляємо на біоетанол. Це може бути кукурудза прямо з поля, а відповідно сільгосвиробникам не потрібно витрачати додаткові кошти на її сушіння та зберігання”, – розповів директор біоетанольного заводу Олександр Ксенжук.

На підприємстві запевняють, що їх потужності будуть тільки зростати і вже невдовзі вони зможуть переробляти не тільки кукурудзу, але й іші зернові, а це суттєвий внесок у розвиток української економіки, адже у зв’язку з війною і блокуванням країною-агресором морських портів питання ексорту зерна стоїть доволі гостро.

Опісля присутні оглянули роботу підприємства. Олександр Троханенко був вражений виробничими потужностями, адже тут здійснюються кілька висототехнологісних процесів одночасно.

“Такі підприємства мають працювати, адже за ними майбутнє України. Хочу запевнити Вас що Волинська обласна ВЦА надасть всю необхідну підтримку”, – запевнив заступник губернатора.