Новини

У ЗСУ пояснили, у чому складність наступу на південному напрямку

Складність ведення Силами оборони України наступальних дій на південному напрямку полягає в тому, що противник влаштував на окупованих територіях багатоешелоновану систему інженерних загороджень.

Про це заявив Командувач Сил підтримки ЗСУ бригадний генерал Дмитро Герега, повідомляє Military Media Center у Telegram.

Герега зазначив, що така система загороджень складається з декількох смуг, кожна з яких має протяжність від 10 до 40 км та достатньо велику щільність.

За його словами, смуги загороджень включають протитанкові мінні поля, невибухові загородження у вигляді протитанкових ровів, бетонні піраміди “зуби дракона”, протитанкові їжаки та дротові перешкоди.

Герега додав, що російські окупанти використовують міни таким чином, щоб їх не можна було вилучити.

Проте він зазначив, що для того, аби подолати такі загородження необхідні значна кількість інженерно-саперних підрозділів, особовий склад яких повинен бути спроможний пророблювати проходи в мінно-вибухових загородженнях противника вручну та за допомогою спеціальної інженерної техніки, якої на таку кількість загороджень недостатньо.

Повідомляється, що для нарощування спроможностей Сил оборони у подоланні мінно-вибухових загороджень сформовано п’ять інженерно-саперних батальйонів. Частина особового складу підрозділів пройшла підготовку за кордоном та вже виконує завдання, зокрема із розмінування деокупованих територій в Миколаївській, Херсонській та Харківській областях.

Герега поінформував, що протягом липня-серпня ще близько 150 військовослужбовців пройдуть підготовку за кордоном.

За його словами, інженерні підрозділи отримали від країн-партнерів в якості матеріально-технічної допомоги до 100 одиниць спеціальної техніки, необхідної для пророблення проходів у вибухових та невибухових загородженнях. Зокрема інженерні танки, установки та заряди розмінування, танкові мостові укладачі.

“Успішне виконання завдань військовими інженерами та саперами дозволяє нашим захисникам проводити наступальні дії на визначених напрямках і наближати Перемогу”, — зазначив Герега.