Волинь Новини

Соціальні стипендії та інші виплати у ВНУ: хто має право, як отримати, які умови

З початком навчального року в щасливих володарів студентських квитків почнеться нове життя. Першокурсники знайомитимуться з премудростями невідомого раніше студентського життя, а здобувачі вищої освіти старших курсів продовжуватимуть свій шлях до омріяних дипломів.

Одним із приємних бонусів студентського життя є стипендія – самостійно зароблені під час навчання гроші. Для студентів складно відразу розібратися у своїх правах на окремі види виплат, тому ми вирішили допомогти їм і поспілкувалися з психологом, фахівцем відділу молодіжної політики та соціальної роботи Тетяною Кулик.

Тож нижче читайте про види стипендій, їхні особливості, розміри, категорії претендентів. Цей текст буде цікавим і для випускників Волинського національного університету імені Лесі Українки, які теж можуть отримати від держави приємний бонус після навчання.

 Які види державної підтримки студентів на сьогодні існують в Україні?

– Є дві загальновідомі форми підтримки – це академічні та соціальні стипендії, які відрізняються критеріями. Так, соціальні стипендії – надаються на основі пільги яка є у студента. Цю виплату можуть отримати студенти, які навчаються на денній державній формі навчання, не мають академічної заборгованості та мають відповідну пільгу.

Академічні ж стипендії надаються на основі академічної успішності. Щоб її отримати студентам треба докласти чимало зусиль, адже академічну стипендію отримують 40 % від загальної кількості молодих людей, які навчаються за державним замовленням, певною спеціальністю на одному факультеті та курсі. Їх визначають за рейтингом успішності студентів сформованим за результатами семестрового контролю.

виплати– Який розмір академічних стипендій?

Звичайна академічна стипендія становить – 2000 грн. Також є низка спеціальностей, яким уряд надає особливу підтримку, як-от: 016 Спеціальна освіта, 091 Біологія та біохімія, 103 Науки про Землю, 104 Фізика та астрономія, 105 Прикладна фізика та наноматеріали, 111 Математика. Студенти цих спеціальностей отримують академічну стипендію в розмірі – 2550 грн.

– Які категорії студентів претендують на соціальні стипендії?

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 1045 «Деякі питання виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти» право на соціальні стипендії мають студенти, які навчаються за державним замовленням на денній формі здобуття освіти таких категорій:

  • діти сироти, діти позбавленим батьківського піклування;
  • особи, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків;
  • особи, які мають право на отримання соціальної стипендії відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки;
  • особи, батьки яких є шахтарями та мають стаж підземної роботи не менше як 15 років;
  • особи, визнані учасниками бойових дій, та їх діти (до закінчення дітьми навчання у такому закладі, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);
  • особи з інвалідністю внаслідок війни, та їх діти (до закінчення дітьми навчання у такому закладі, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);
  • діти загиблих, померлих (тих, що пропали безвісти), учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни або Захисників і Захисниць України (до закінчення дітьми навчання у такому закладі, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);
  • діти, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення (до закінчення дітьми навчання у закладі освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);
  • студенти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (до закінчення навчання у такому закладі, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);
  • студенти з інвалідністю І–ІІІ групи;
  • с туденти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»

виплати Який механізм призначення соціальних стипендій?

Соціальні стипендії призначаються незалежно від академічної успішності. Основна умова – відсутність академічної заборгованості на момент призначення стипендії.

Щоб отримати соціальну стипендію студент має звернутися у відділ молодіжної політики та соціальної роботи (кабінет 134 в корпусі А на просп. Волі, 13, – прим. авт.) упродовж навчання з моменту появи пільги та підтверджуючих документів.

Процедура отримання соціальних стипендій передбачає обов’язкове звернення студентів із заявою про надання стипендіальних виплат в паперовій або електронній формі, у якій зазначаються такі відомості:

  • прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності);
  • число, місяць, рік народження;
  • задеклароване / зареєстроване місце проживання (перебування) або фактичне місце проживання;
  • серія та / або номер паспорта громадянина України або реквізити посвідки на постійне проживання (для особи, якій не виповнилося 14 років, – свідоцтво про народження);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
  • ким і коли виданий студентський квиток;
  • підстава для отримання соціальної стипендії.

Далі ми формуємо особову справу та передаємо її в департамент соціальної політики Луцької міської ради й вже тоді студент зможе отримувати виплату.

Здобувачам вищої освіти, які мають право на отримання соціальної стипендії та набувають право на отримання академічної стипендії, виплачується тільки один вид стипендії за їх вибором, крім дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яким одночасно виплачується академічна та соціальна стипендії відповідно до законодавства. Молоді люди протягом навчання, кожного семестру мають право змінювати той, або інший вид стипендії. Тобто, переходити з соціальної на академічну (при достатній академічній успішності) та навпаки (більш детально про цю стипендію можна дізнатися тут: https://vnu.edu.ua/uk/news/navchannya/poryadok-priznachennya-socialnoi-stipendii-dlya-studentiv-dennoi-formi-navchannya).

виплатиСтаном на 31 липня 2023 р. соціальну стипендію отримують 378 студентів Волинського національного університету імені Лесі Українки. Розмір таких стипендій для всіх категорій – 1180 грн на місяць. Виняток – це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, яким виплачують 4026 грн на місяць.

 Які пільги мають абітурієнти, батьки яких захищають чи захищали Україну?

– Діти, чиї батьки зараз перебувають на війні – найбільш болюча для нас тема. Наприклад, щоб подавати в Міністерство освіти і науки документи для переведення такого студента з платної форми навчання на державну, треба лише довідка про безпосередню участь батька чи матері у бойових діях. А для того, щоб отримувати соціальну стипендію, навчаючись на державній формі навчання, обов’язкова умова – посвідчення учасника бойових дій когось із батьків. Такі вимоги.

Стосовно батьків, які загинули на війні, то теж до того часу, поки студент не матиме посвідчення члена сім’ї загиблого, він не має права претендувати на соціальну стипендію.

– Знаю, що є так звані іменні стипендії. Розкажіть докладніше про них.

– Іменні академічні стипендії призначаються наказом Міністерства освіти і науки України. Це Академічні стипендії Президента України, Кабінету Міністрів України,  КМУ обдарованим студентам з інвалідністю, імені М. С. Грушевського, іменна стипендія Верховної Ради України, соціальна стипендія Верховної Ради України студентам із числа сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, або дітей із малозабезпечених сімей – це стипендії, які призначаються персонально конкретним особам за видатні досягнення у сфері науки й успіхи в навчанні, з метою морального і матеріального заохочення. Обов’язкова умова призначення стипендії – аукові напрацювання. Пакети документів від кандидатур стипендіатів передаються на розгляд до МОН України щороку до 15 лютого та 15 липня за результатами зимового та літнього семестрового контролю відповідно. Рішення про призначення таких стипендій теж приймає міністерство. Їх розмір майже однаковий і становить 4000 – 4400 грн.

Серед стипендій Кабінету Міністрів України є академічні стипендії імені Героїв Небесної Сотні (4000 грн на місяць). Вони засновані на честь 10 наймолодших Героїв Небесної Сотні. Участь у конкурсі можуть брати студенти, які своєю активною громадянською позицією утверджують ідеали та цінності Революції Гідності. Ці стипендії лише для певних спеціальностей. У нашому Університеті на такі стипендії можуть претендувати студенти чотирьох спеціальностей:

227 Фізична терапія, ерготерапія – стипендія імені Василя Мойсея;

051 Економіка – стипендія імені Дмитра Чернявського;

106 Географія – стипендія Ігоря Костенка;

053 Психологія – стипендія Юрія Дяковського.

 Про підтримку студентів ми дізналися, а випускники можуть отримати фінансову допомогу?

– Так, грошову допомогу можуть отримати й випускники. Перш за все це стосується молодих людей, які навчалися на денній державній формі навчання і вирішили працевлаштуватися у загальноосвітні або професійно-технічні навчальні заклади, строком не менше, ніж на 3 роки. Одноразова адресна грошова допомога в розмірі п’ятикратного прожиткового мінімуму (13 420 грн) надається випускникам Волинського національного університету імені Лесі Українки, які:

  • навчалися за державним замовленням (денна форма навчання);
  • здобули освіту за рівнем магістра чи бакалавра не лише спеціальностей галузі знань «01 Освіта/Педагогіка», а й усіх інших напрямів і спеціальностей;
  • уклали договір щодо працевлаштування на посадах педагогічних працівників у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах (училищах) терміном не менше, ніж на 3 роки;
  • у разі відмови випускника приступити до роботи, відповідно до укладеного договору щодо працевлаштування на посаді педагогічного працівника у загальноосвітньому або професійно-технічному навчальному закладі, звільнення його з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни, звільнення за угодою сторін або з ініціативи працівника протягом трьох років від початку роботи в загальноосвітньому або професійно-технічному навчальному закладі одержувач допомоги зобов’язаний повернути отримані кошти в  Університет.

(більш детально про цю стипендію можна дізнатися тут: https://vnu.edu.ua/uk/news/suspilstvo/universytet-nadavatyme-hroshovu-dopomohu-vypusknykam-yaki-pratsevlashtuyutsya-u

Документи на цю виплату ми оформлюємо до 30 вересня, а до грудня наші випускники вже отримують виплати.

виплати Чи можуть отримати якусь допомогу сироти, які завершили навчання?

– можуть, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 року № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також які в період навчання в Університету імені Лесі Українки у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, при працевлаштуванні, або перебуванні на обліку у центрі зайнятості чи в органах соціального захисту (декретна відпустка) отримають одноразову грошову допомогу в розмірі шести прожиткових мінімумів. Із 1 січня 2023 р. ця сума – 16 104 грн.

 

– Хто в Університеті займається цими призначеннями, до кого звертатися?

– Формуванням особових справ кандидатів для іменних стипендій та поданням їх до МОН України займаюся я. Також, я охоче допоможу укласти тристоронній договір щодо працевлаштування на посадах педагогічних працівників та отримати одноразову грошову допомогу. Подати документи на призначення соціальної стипендії  потрібно у відділ молодіжної політики та соціальної роботи, (проспект Волі, 13, головний корпус, 134 кабінет). Нарахуванням виплат для студентів, опрацюванням даних у складних бухгалтерських програмах займаються Оксана Крисюк, Юлія Балабуха з відділу бухгалтерії та Марія Подолець з планово-фінансового відділу. Усі розпорядження в яких чітко прописуються зобов’язання деканів донести інформацію до студентів готує та контролює проректор з виховної роботи та комунікації Наталія Благовірна.

Спілкувався Андрій ПЕТРУШКО

Фото Олександра ПІЛЮКА