Волинь Новини

“Зрозумів, що цивільна медицина не моє”, – історія фельдшера волинського батальйону Нацгвардії

Старший сержант Іван – військовий медик волинського батальйону Нацгвардії. Чоловік змінив цивільну медицину на службу у війську. Свій професійний шлях розпочав із госпіталю ветеранів війни на Волині.

Історію військовослужбовця розповіли на Facebook-сторінці військового формування.

Першим робочим місцем Івана після закінчення медучилища 2004-го року став госпіталь ветеранів війни на Волині, де чоловік працював фельдшером відділення інтенсивної терапії.

“Це робота для фізично сильних хлопців, оскільки серед іншого доводилося переносити хворих, піднімати, повертати їх. Досвід для мене важливий, але я швидко зрозумів, що цивільна медицина – не моє”, – зазначив нацгвардієць.

Згодом чоловік працював у системі Державної пенітенціарної служби – фельдшером у СІЗО.

“Там бачив нацгвардійців, які конвоювали підсудних. Вони на мене справили гарне враження своєю виправкою, професійними діями. Захотілося стати частиною їхнього колективу. І у 2017 році я перевівся в підрозділ НГУ”, – сказав волинянин.

У Нацгвардії Іван служив спершу на посаді санітарного інструктора роти, потому став фельдшером медпункту військової частини. Того ж 2017-го в складі волинського батальйону Нацгвардії виїхав у зону АТО.

"Швидко зрозумів, що цивільна медицина не моє", – історія фельдшера волинського батальйону Нацгвардії
Фото: Військова частина 1141 Нацгвардії України

Друга ротація на схід була через два роки, де волинянин був начальником медичної служби та відповідав за організацію служби фельдшерів, які діяли на лінії розмежування на Донеччині. Каже: вже тоді медслужба керувалася натівськими стандартами надання домедичної допомоги, зокрема алгоритмом MARCH.

Нині Іван та інші військові медики волинського підрозділу НГУ надають медичну допомогу військовослужбовцям, а також підвищують свої навички з тактичної медицини та допомагають освоїти їх особовому складу.

Як зазначив військовий медик, за час повномасштабної війни з фельдшерами працювали інструктори з Польщі, США, Литви, Фінляндії, котрі позитивно оцінювали їхні алгоритми дій як із надання домедичної допомоги, так і щодо евакуації.

“Одне з наших головних завдань – передавати ці вміння військовослужбовцям в умовах, наближених до бойових. Навички оперативно надати першу допомогу собі та побратимові рятують життя”, – додав гвардієць.