Новини

Теракт у колонії Оленівки: слідчі назвали зброю, з якої вдарив ворог

Вибух у виправній колонії Оленівки на Донеччині 2022 року, де окупанти утримували українських військовополоненим, був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

Такий висновок отримало слідство за підсумками комплексної експертизи зброї, слідів і обставин її використання. Про це повідомили в Офісі генпрокурора у відповіді на офіційний запит “Суспільне Донбас”.

Так, у відповіді на запит вказано, що слідчі СБУ провели досудове розслідування, а в Офісі генпрокурора – процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом загибелі та отримання поранень внаслідок вибуху 28-29 липня 2022 року людьми, які утримувалися на території колишньої виправної колонії №120 в Оленівці.

Справу кваліфікують за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу – це порушення законів та звичаїв війни у поєднанні з умисним убивством.

В Офісі генпрокурора повідомили, що були призначені 57 судово-медичних експертиз, аби з’ясувати причини загибелі людей. З них 16 наразі встановлюють. Окрім того, були опитані 13 звільнених українськи військовополонених, які окупанти утримували в одному з приміщень Оленівської колонії.