Волинь Новини

“Готуємо з хорошими думками”: підлітки з Луцька спекли для військових понад 600 кілограмів хліба

Понад 600 кілограмів хліба для військових за час повномасштабної війни спекла лучанка Анна Дігалевич із подругами. Дівчині – 17, цього року вона закінчила школу.

Суспільному дівчина розповіла: першу випічку для захисників зробила торік 25 лютого. Це були печиво та пироги. Потім школярки вирішили разом для захисників пекти хліб.

підлітки з Луцька печуть хліб для бійців ЗСУ
Дівчата разом збираються на кухні двічі на тиждень. Фото: Суспільне Луцьк

Ми знаємо, для чого печемо цей хліб. Тому що ми знаємо, що наші хлопці будуть там ситі. Якщо вони будуть ситі, то все буде класно і наша країна в надійних руках. Готуємо з хорошими думками”, – говорить Анна Дігалевич.

Лучанка Анна Дігалевич пече хліб для ЗСУ
Анна Дігалевич. Фото: Суспільне Луцьк

Готують дівчата на кухні вдома в Ані. Допомагає подруга Катерина Куриця. Дівчата навчалися у паралельних класах. З перших днів повномасштабної війни раз або двічі на тиждень разом печуть хліб.

Не було ніколи: о Боже, я втомилася, не буду. Ти щось можеш зробити для Перемоги, ти можеш якось підтримати. Бо ми – підлітки, ми не завжди можемо фінансово підтримати, ми не можемо піти воювати. Але ми можемо зробити щось, що від нас залежить”, – каже Катерина.

"Готуємо з хорошими думками": підлітки з Луцька спекли для військових понад 600 кілограмів хліба
Катерина Куриця. Фото: Суспільне Луцьк

Рецепт пшеничного хліба, каже Анна, нескладний: цукор змішують з дріжджами, додають воду, сіль та борошно. Тісто 10 хвилин місять в комбайні або вибивають руками.

Коли тісто підійде – дівчата його розкладають у спеціальні форми і ще дають трохи підрости. Тоді хліб буде більш пухким і незбитим.

"Готуємо з хорошими думками": підлітки з Луцька спекли для військових понад 600 кілограмів хліба
Тісто у формах. Фото: Суспільне Луцьк

21 липня дівчата зробили 16 порцій на 15 кілограмів хліба. Його оздоблюють патріотичними візерунками і відправляють у духовку.

хліб для військових
Готовий хліб. Фото: Суспільне Луцьк

Купувати продукти для випікання дівчатам допомагає мама Анни Оксана Дігалевич. “Вони обрали такий шлях і я радію тому насправді, що вони допомагають. Ми просто вдячні хлопцям, що ми спимо в своєму ліжку, в своїй домівці, і це дуже важливо. А ми мінімум, чим ми можемо допомогти, це те, що ми робимо”, – говорить жінка.

Лучанка Оксана Дігалевич
Оксана Дігалевич. Фото: Суспільне Луцьк

Свіжоспечений хліб підлітки спаковують у коробки і везуть у благодійний фонд “Старе місто Луцьк”. Далі його передадуть на схід України – каже волонтер Ігор Андрощук: “Хліб завжди важливий. А в теперішній час тим більше. Він їде в різних напрямках”.

"Готуємо з хорошими думками": підлітки з Луцька спекли для військових понад 600 кілограмів хліба
Дівчата передають хліб волонтерам. Фото: Суспільне Луцьк

Анна Дігалевич каже: хліб для військових з подругами будуть пекти до Перемоги України. З передової дівчата отримують світлини та подяки від військових.