Волинь Новини

На луцьких ринках продають кавуни: скільки коштують?

Стартував сезон кавунів. Правда, не херсонських, а закордонних. Південні степи, понівечені окупантами і зневоднені вибухом на Каховській ГЕС, не відновлять своєї кавунної щедрості мінімум вісім років, кажуть експерти. Тож доводиться купувати смаколики, завезені з Туреччини чи Балканських країн. Ціна за смугастий на рівні торішньої – близько 40 гривень за кілограм.

Чи не бояться люди раннього сезону, чималих цін і заморських кавунів? Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

35-40 гривень за кілограм. На ринках Луцька вже розпочався сезон кавунів. Переважно продають закордонні: з Румунії, Болгарії, Греції чи Туреччини. Липневі кавуни вже нікого не дивують: у цих південних країнах ягода дозріває швидше.

«Пробують. Є такі люди, що бояться, що хочуть натуральний, наш, а не привозний. Але загалом хочеться кавуна. Він добрий. Діти плачуть, просять. Купують четвертинки. Так дешевше виходить», – розповідає продавчиня Тетяна.

Подекуди трапляються і наші – з Одещини. Але рідко. І тому що багато їх цьогоріч не виросло, і тому що для українських баштанів сезон ще не настав.

«Закарпаття, Одеса мають бути. Ще трошки рано», – додає Тетяна.

Попри те, що закордонні кавуни достигають швидше за українські, покупці традиційно діляться на тих, хто купує вже, і тих, хто буде чекати до серпня.

«Зазвичай чекав наших і купував десь у серпні-вересні. Тобто коли вже справді наші. А цього року вже не чекаємо, вирішили спробувати взяти привозний», – каже Михайло.

Кавунів на базарах надалі більшатиме, але от ціна навряд чи принципово знизиться, запевняють продавці. І торік до кінця сезону вона так і не опустилася нижче, ніж 40 гривень за кілограм.

Більшість людей довіряють вибір баштанного продавцю.

Частина покупців, однак, остерігаються ранніх кавунів. Кажуть, краще почекати до серпня, аби точно не нашкодити здоров’ю.