Важливо Волинь Новини

Сила мови формує силу держави, – Ірина Констанкевич

Сьогодні народний депутат Ірина Констанкевич відвідала засідання Волинської обласної ради, під час якої депутати підтримали надважливе рішення задля утвердження конституційних гарантій і створення умов для всебічного розвитку української мови!
Обранці у своїй більшості підтримали Програму розвитку та функціонування української мови у Волинській області на 2023-2026 роки. Зміцнення статусу державної мови – першочергові завдання і в боротьбі з російським агресором і задля успішного майбутнього України!
“Мова – це фактор націєтворення, фактор національної ідентичності! Я щиро вітаю і дякую за це рішення особисто і від імені Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, з яким ми особисто комунікували з приводу важливості сьогоднішнього рішення волинських депутатів”, – наголосила народний депутат Ірина Констанкевич.
❗️Серед основних положень Програми:
✅зміцнення державного статусу української мови в області, вироблення механізмів її захисту та розвитку;
✅формування цілісного інформаційно-культурного простору;
✅проведення комплексу регіональних заходів, спрямованих на підтримку й популяризацію української мови;
✅підвищення рівня володіння державною мовою державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування під час її застосування при виконанні своїх посадових обов’язків, недопущення її дискримінації;
✅розширення сфери застосування української мови дітьми та молоддю як невід’ємного елемента національно-патріотичного виховання;
✅збереження культурної спадщини як основи національної культури та розширення доступу до неї громадян;
До слова,  досі не прийнято відповідної державної програми, хоча національна концепція розвитку і функціонування української мови схвалена ще у 2021 році. Тому регіони приймають свої програмні документи.