Волинь Новини

Новий музейний простір “Окольний замок” у Луцьку готують до відкриття: що там відбувається

14 липня у Луцьку мають відкрити новий музейний простір “Окольний замок”. Нині завершують останні приготування, – розповів Суспільному директор комунального підприємства “Центр розвитку туризму” Дмитро Зінько.

Музейний простір об’єднав підземелля колегіуму єзуїтів, Вежу Чорторийських та фрагмент оборонного муру, усього 18 кімнат та чотири коридори загальною площею понад 700 метрів квадратних.

Новий музейний простір "Окольний замок" у Луцьку готують до відкриття
Підземелля колегіуму єзуїтів. Фото: Суспільне Луцьк

В експозиційних залах встановлюють світильники, вішають інформаційні стенди, прибирають.

“Щільно працюємо вже два тижні, все вичищаємо, щоб гарно було. Зілля вибирали, бруківку чистили, вишкрібали. Лицарів витирали, змазували їх, щоб не рипіли, не скрипіли”, – каже прибиральниця Олеся Гіль.

Новий музейний простір "Окольний замок" у Луцьку готують до відкриття
На території музейного простору прибиральні працюють в посиленому режимі. Фото: Суспільне Луцьк

В залі лицарства завідувачка науково-експозиційного відділу Оксана Штанько готує до експозиції манекени лицарів різного майнового походження в обладунках. Каже: відвідувачам будуть розповідати про культуру лицарства, але не лише у західноєвропейському контексті, а й в місцевому, волинському.

Новий музейний простір "Окольний замок" у Луцьку готують до відкриття
Завідувачка науково-експозиційного відділу Оксана Штанько готує до експозиції манекени лицарів. Фото: Суспільне Луцьк

Дмитро Зінько тестує мультимедійний екран, на якому відвідувачі зможуть знайти інформацію про Стару частину Луцька від XVI століття до сьогодення.

“Інноваційний музей європейського і світового рівня, де окрім збережених пам’яток відвідувач може взяти участь в перегляді мультимедійного екрана, взяти участь в QR-екскурсії Окольним замком, побачити голограми привида”, – розповідає науковець.

Новий музейний простір "Окольний замок" у Луцьку готують до відкриття
Директор комунального підприємства “Центр розвитку туризму” Дмитро Зінько тестує мультимедійний екран. Фото: Суспільне Луцьк

У музейному просторі троє гідів, які вестимуть екскурсії українською, польською, англійською та німецькою мовами.

Зі слів директора комунального підприємства “Центр розвитку туризму” Дмитра Зінька, реставрація відкритих підземель костелу Єзуїтів та Вежі Чорторийських відбулась за грантові кошти Євросоюзу й співфінансування з міського бюджету, усього на суму майже півтора мільйона євро.