Новини

Виправдовував збройну агресію РФ: послушник Почаївської лаври отримав п’ять років за ґратами

Послушник Почаївської Успенської лаври, який виправдовував збройну агресію Росії проти України, засуджений на п’ять років позбавлення волі.

Про це повідомила Служба безпеки України в Telegram, передає Молодий Буковинець.

До повномасштабної війни Росії проти України він працював у господарській структурі релігійної організації та зберігав у таємниці свої прокремлівські переконання.

Однак після 24 лютого він став активно поширювати наративи російської пропаганди через свої профілі в заборонених соціальних мережах Одноклассники і Вконтакте.

У них послушник високо оцінював військово-політичне керівництво РФ і намагався дискредитувати українських захисників.

Під час обшуку келії чоловіка були знайдені мобільні телефони, які він використовував для публікації пропагандистського контенту. Експертиза також підтвердила факти підривної діяльності на користь країни-агресора.

Суд визнав послушника винним за двома статтями Кримінального кодексу України, а саме: ч. 3 ст. 436−2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) та ч. 1 ст. 111−1(виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). 1 ст. 111−1 (колабораційна діяльність).

На нього очікує позбавлення волі строком на п’ять років із конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах України, органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги, на 15 років.

Почаївську Успенську лавру у 2003 році передали в безкоштовне користування УПЦ (МП) до 2052 року.