Волинь Новини

У багатьох селах на Волині знайшли лейкоз у корів

На території сіл Ветли, Гірки, Бірки, Цир, Лахвичі, Дольськ, Велика Глуша, Невір Любешівської громади Камінь-Каширського району виявили випадки лейкозу у корів.

Про це розповів начальник Камінь-Каширського управління Держпродспоживслужби Анатолій Неродик, – пише Суспільне.

Наразі відомо про 15 хворих тварин.

Зі слів Анатолія Неродика, частина власників уже здали хворих тварин на забій, окремі господарі продовжують їх утримувати.

«Це одноосібники, господарств тут немає. Скоріше всього це (хвороба – ред.) привезено з Рівненської області, куди їдуть люди купляти корів. Зараз ведемо з власниками роз’яснювальну роботу», – сказав Анатолій Неродик.

Загалом у Камінь-Каширському районі волиняни тримають майже чотири тисячі корів. Як додав посадовець, лікування від лейкозу у корів немає, волинянам рекомендують здавати усіх недужих тварин на забій.

У чому небезпека хвороби

Це захворювання великої рогатої худоби є вірусним. Збудник хвороби подібний до вірусу, що викликає лейкемію (білокрів’я) в людей.

Молоко від заражених корів не можна продавати молокопереробним підприємствам чи на ринках, для особистого споживання варто пастеризувати при температурі 80° C. Також перед купівлею тварини слід перевіряти у власника паспорт з усіма проведеними обробками і дослідженнями.