Волинь Новини

Зошити заливало потом: у Львові прооперували 13-річну волинянку з рідкісною хворобою

В обласній дитячій лікарні «Охматдит» на Львівщині провели оперативне втручання 13-річній волинянці, яка страждала від гіпергідрозу.

Про це повідомили у Львівській обласній дитячій лікарні «Охмадит».

Олександра з трьох років страждала від гіпергідрозу – надмірного потовиділення кисть рук та стоп. Процес виділення поту із потових залоз був настільки сильний, що робити звичайні побутові справи дівчинці було дуже складно.

«Це триває з дитинства, і стає все гірше й гірше. Вона не могла в школі навіть ручку тримати, писати. Зошити заливало потом. Вона у нас ще й гімнастка. Незручно тримати спортивні булави, мʼяч. Це дуже їй ускладнювало життя. Мені знайома порадила дитячу лікарню «Охматдит» у Львові. Ми приїхали на консультацію до дерматолога в поліклініку, який скерував до дитячого хірурга. І так ми опинилися тут – у лікарні. Ми дуже дякуємо лікарям за операцію. Дуже задоволені», – розповіла мама Олександри Юлія.

«У Олександри через надмірне потовиділення на руках і ногах були ерозії, некрози шкіри, лущення та глибокі тріщини. Такий випадок, щоб внаслідок гіпергідрозу був некроз, досить рідко трапляється. І ця пацієнтка саме така. Рідко таке буває», – розповів дитячий хірург Микола Микита.

Лікарі вирішили зробити Олександрі складну операцію – двобічну, торакоскопічну симпатектомію. Тобто пересічення нервових закінчень, які і спричиняють таку патологію. Відтак, якщо немає спотвореного сигналу від нервів до судин, то судини приходять у норму, спазму більше немає, вони розширюються та починають добре працювати. Ефект від такого втручання є стовідсотковим і одразу після операції.

«Гіпергідроз – це неконтрольований спазм периферичних судин, внаслідок порушення інервації. Відповідно, кінцівки надмірно холодніші. І незалежно від того, чи жарка погода, чи ні – відбувається надмірне потовиділення», – розповів дитячий хірург Микола Микита.

Команда лікарів, яка зробила дівчинці оперативне втручання: хірурги Микола Микита і Юлія Хомин, операційна медсестра Любов Горак, анестезіолог Марʼяна Собко. Також 13-річну пацієнтку консультували завідувач хірургічного відділення Олег Ленів та дитячий хірург Роман Ковальський.

При такому діагнозі можна робити багато процедур. Зокрема, найчастіше роблять ін’єкції ботоксу. Також є спеціальні дезодоранти із різними добавками, сухі антиперспіранти, які блокують потовиділення. Але це все дає тимчасовий ефект, може використовуватися, коли потовиділення не є настільки сильним.