В Україні споживча інфляція в річному вимірі (р/в) впродовж травня сповільнилася до 15,3%. У квітні цей показник становив 17,9%.
За інформацією пресслужби НБУ, у місячному вимірі ціни зросли на 0,5%, передає Молодий Буковинець.
Продовжують дорожчати овочі борщового набору:
капуста – через міжсезоння постачань ранніх сортів
цибуля і морква – внаслідок вичерпання запасів в Україні та за кордоном
Додає у ціні також м’ясо. Причина: брак внутрішньої пропозиції та слабкий імпорт на фоні підвищення світових цін.
За інформацію Нацбанку, повільніше зростали ціни на:
– хліб та борошняні вироби
– кондитерські вироби
– напої та консерви
Натомість подорожчання молочних продуктів та соняшникової олії сповільнилося на фоні зниження світових через зниження попиту, а також через невизначеність, пов’язану з обмеженням транзиту продовольства через сусідні країни Європейського Союзу. Ціни на молоко зростали повільніше завдяки надлишковій пропозиції в умовах слабкого попиту.
У травні знижувалися ціни на крупи та борошно. В НБУ пояснили, що це відбувається через низькі експортні ціни та достатні для забезпечення внутрішніх потреб запаси зернових. Зниження імпортних цін та ефекти від зміцнення готівкового курсу гривні сприяли подальшому сповільненню подорожчання бананів.
В НБУ попереджають, що подальше сповільнення інфляції буде значно стриманішим порівняно з попередніми місяцями.