Волинь Новини

У ВНУ відбувся волинський освітній форум

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбувся Волинський освітній форум «Освітній фронт: виклики та рішення в умовах воєнного стану».

На запрошення ректора Анатолія Цьося участь у дійстві взяли народний депутат України, перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич, перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, начальник управління освіти і науки Волинської обласної військової адміністрації Наталія Матвіюк, директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар, начальник управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради Ліна Галан, волонтери, військові, ректори закладів вищої освіти й директори шкіл Луцька та Волині.
форумфорум

Розпочався форум хвилиною мовчання в пам’ять про тих, хто віддав життя, захищаючи Україну, та загинув від рук ворога.

Після спільного виконання Гімну України ректор Анатолій Цьось привітав усіх присутніх в Університеті й розповів про те, чим живе заклад вищої освіти, перемоги та напрацювання його представників. «Ми раді вас вітати в Університеті, який має 83-річну історію і через місяць святкуватиме 30-ліття отримання високого, почесного статусу класичного ЗВО. За такий тривалий час тут сформувалися наукові школи та потужний колектив, що здатний розв’язувати будь-які завдання освіти й науки», – сказав Анатолій Васильович і розповів про реалізацію працівниками Університету масштабного проєкту – підготовку нецензурованого повного академічного видання творів Лесі Українки у 14 томах. Також ректор поділився планами Лесиних людей віддати данину пам’яті Олени Пчілки, над створенням повного видання творів якої триває робота. Крім цього, Анатолій Цьось презентував для присутніх сигнальне видання «Історії Волині».

форум

«Ми працюємо над поліпшенням матеріально-технічної бази, вдосконаленням програм академічної мобільності, програми подвійного диплома, дуальної форми здобуття освіти. Те, що ми рухаємося в правильному напрямі, засвідчують і рейтинги. Сьогодні в Україні 366 ЗВО і за останніми рейтингами ТОП–200 Університет імені Лесі Українки зайняв 24 місце. Це переконує нас у тому, що наша стратегія розвитку правильна і ми надалі працюватимемо в цьому напрямі», – зазначив Анатолій Цьось. Опісля очільник Університету зауважив, що вплив російської агресії та повномасштабне вторгнення неабияк вплинули на стан освіти, але показало для освітян важливість волонтерства як явища, яке сприяє національно-патріотичному вихованню молоді.

форум

Запрошений був і міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, який не зміг долучитися до урочистого відкриття в режимі онлайн через засідання Кабміну, але надіслав тези свого виступу, які зачитав Анатолій Васильович. Зокрема, у зверненні до учасників форуму йшлося про негативний вплив повномасштабного вторгнення на дітей та освітній процес і важливу роль освітян в організації якісного навчального процесу.

форум

«Від імені МОН висловлюю підтримку й подяку за вашу системну, якісну та самовіддану працю для розвитку української освіти і науки, патріотизм і небайдужість. Проведення Волинського освітнього форуму “Освітній фронт: виклики та рішення в умовах воєнного стану” засвідчує, що Волинський національний університет імені Лесі Українки є тим лідером, який ініціює обговорення проблем освіти в умовах воєнного стану та здатний консолідувати освітян для пошуку шляхів їх розв’язання. Ініційований вами форум свідчить про те, що заклади освіти – осередки спротиву, лідери змін, фундамент для відбудови України», – йшлося у зверненні міністра освіти і науки Оксена Лісового.

Також до присутніх звернулася народний депутат Ірина Констанкевич, яка підкреслила, що потрібно говорити про мобілізацію всіх освітянських сил, щоб бути гідними оборонцями освіти, науки, гуманітарного середовища. «Дякую, що сьогоднішній форум визначений як освітній фронт, бо це справді боротьба. Ми свідомі усіх викликів, які стоять перед освітою. Освіта генерує цінності, без яких ми не зможемо перемогти і мати силу відновлювати Україну. Саме освіта має бути потужним ресурсом для відновлення України, але для того, щоб цей ресурс працював, нам потрібно чітко визначити параметри відновлення. І це насамперед має бути відновлення інтелектуальної потенції. Для цього освітяни, науковці мають визначити алгоритми та стратегії. У цьому цінність і сенси сьогоднішнього форуму», – сказала Ірина Мирославівна та подякувала організаторам дійства.

форум

Після вітальних слів відбулося засідання чотирьох дискусійних панелей: «Учні та студенти за кордоном: механізми збереження національної освіти», «Національно-патріотичне виховання: освітній, виховний, безпековий та оборонний чинники», «Психологічний та соціальний супровід учасників освітнього процесу та їх батьків в умовах війни», «Інтеграція освіти і науки: зарубіжний досвід та українські реалії».

форумфорум

Спікерами панелей стали народний депутат України, перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич, керівник управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації Наталія Матвіюк, керівник управління молоді та спорту департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації Олександр Хвіщук, керівник громадської організації «Волонтерський центр серця патріотів» Сергій Балицький, капітан, начальник служби зв’язків з громадськістю 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Надія Замрига, директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар, начальник управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради Ліна Галан, заступник командира військової частини А0959, підполковник Василь Шарковський, директор комунальної установи «Волинська обласна Мала академія наук» Тетяна Михалюк, начальник управління Державної служби якості освіти у Волинській області Ангеліна Корець, заступник начальника управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації Тетяна Соломіна.

https://dropmefiles.com.ua/ua/UhS4Mvфорум

Під час роботи панелей лунав сигнал повітряної тривоги, який не завадив роботі учасників форуму. Засідання продовжили в укритті Університету.

Освітяни Волині підкреслили ефективність і потребу проведення таких форумів у подальшому та висловили сподівання, що дійство принесе практичні результати для освітньої галузі.

форумфорумфорумфорум

 

Текст Андрій ПЕТРУШКО, фото Андрій МОШКУН,