Важливо Волинь Новини

У Світязі побили підприємця: бізнесмен каже, що так наказала Христецька

У селі Світязь – новий скандал, який пов’язують із директоркою Шацького нацпарку Марією Христецькою. Місцевий підприємець стверджує, що працівники національного парку незаконно втрутилися у роботу його магазину, а згодом ще й побили самого власника. Потерпілий певнить: це все йому за те, що рік тому публічно заявив про свавілля директорки Нацпарку. 

Про з’ясовування стосунків у стилі лихих 90-тих, а також про те, чому вже втретє переносять суд над Христецькою – в сюжеті 12 каналу.

«Магазин відкрився. Я можу вийти, в мене дитина мала, хліба собі купила, макаронів купила, макаронів взяла», – так мешканці села Світязь реагують на перевірку в магазині поруч їх будинків. 

Після обіду 13 червня сюди приїхала поліція. 

«До нас звернувся громадянин. Не будемо називати його персональні дані зі зверненням, що за даною адресою здійснюється продаж алкогольних товарів без наявної ліцензії», – розповідає Дмитро Панасюк, старший дільничний офіцер поліції

Він підтвердив, що телефонував працівник парку.
У цьому магазині дійсно торгувати спиртним поки не можна – не готова ліцензія. Про це навіть кажуть розвішені в приміщенні таблички. 

«Це – залишки старого товару. Бо я минулий рік працював, є ліцензія, все нормально. Зараз чекаємо ліцензія буде, десь, мабуть, в п’ятницю, та й все», – розповів підприємець Андрій Суслов.

Поліції ж працівники нацпарку заявили, що попри заборону продавчиня продала їм алкоголь. Ба більше, мають відеодокази, утім нікому їх не показали.

І поліції, і підприємцю, і нам продавчиня певнить: у крамниці працівники Нацпарку були, утім нічого не купили. А про яке відео йдеться, і гадки не має.

«Зайшли в магазин. Запитували про ковбасні товари, чіпси і так далі. Потім почали за алкоголь. Я складала трохи на поличках. Вони намагались купити алкоголь.Сказала, що табличка висить, значить не можна», – каже продавчиня магазину Мілана.

Андрій Суслов пояснює, перевіряти магазини входить у повноваження поліції, податкової, втім аж ніяк не працівників Нацпарку.

Ці та ще низку питань ми хотіли поставити працівникам Нацпарку, але вони, буквально – втекли. Поліцянти кажуть, що не знають, куди ті побігли.

Поки поліція брала пояснення і розбиралася, хто правий, а хто ні – за всім спостерігали три інші працівники нацпарку. Вони запевняють, що лише інспектори з охорони праці й теж не знають де їхні колеги, бо були не разом. У магазин, певнять чоловіки, вони не заходили, алкоголю не купували, поліцію не викликали. А годинами стоять поруч магазину, бо, мовляв, робота в них така.

– То ви так цілий день на одній точці стоїте?
– Чьо на одній точці, ні.
– Просто ми тут вже півтори години…
– Я за лодкою дивлюсь. Лодка була з теї сторони острова. Ми охорона.
– То так троє має спостерігати за лодкою?
– Чого троє?
– Бо вас троє стоїть!
– Ну троє стоїть.

І якщо обличчя двох інспекторів глядачам 12-го каналу незнайомі, то цей чоловік особа вже відома. Тарас Юрчук, один з фігурантів злочинної схеми, за яку судять директорку Нацпарку Марію Христецьку.

Тарас Юрчук, фігурант справи проти Марії Христецької
– А ви теж з Нацпарку, правильно?
– Так
– А в повноваження працівників нацпарку входить перевіряти магазини на продаж алкоголю?
– На продаж алкоголю?
– Так.
– Ну я не готовий сказати.
– Ну ви ж працюєте в Нацпарку.
– Ну так. 

У працівників Нацпарку, пояснив Тарас Юрчук, низка посадових інструкцій і обов’язки у всіх різні.

Тарас Юрчук, начальник відділу рекреації, пропаганди та екоосвіти Шацького національного природного парку:
– А ви на якій посаді працюєте?
– Я начальник відділу рекреації.
– То ви тут що робите?
– Я що роблю? Дивлюся на благоустрій. Щось підладити, де грибочки, п’яте-десяте.
– То щось треба підладити тут?
– Ну да, похилені грибочки. 

Розмова тривала, але чого чоловіки стоять так довго поблизу магазину – зрозуміліше не ставало.

Тарас Юрчук, начальник відділу рекреації, пропаганди та екоосвіти Шацького національного природного парку

– Півтори години в день ви стоїте на одній точці і дивитесь на грибочки, а ваш колега ваш колега на лодку?- Так?
– Ну тож бачите.
– А у вас розписані так точки, шо ви в одній точці маєте стояти?
– Ну чого в одній?
– Ну ви ж в одній точці.
– Ну то шо? 

І можна було б повірити, що точка випадково опинилася поруч магазину Суслова. І можна було б закрити очі на те, що «грибочки» перевіряє цілий начальник відділу. Якби не це відео, зняте до приїзду знімальної групи. Тут цей самий Тарас Юрчук пише заяву на підприємця Андрія Суслова. На відео працівник парку каже, що це заява про продаж алкоголю.

Читайте також: Судять Христецьку: її сторона вдруге саботує засідання

Чому ж працівники Нацпарку натравили поліцію саме на цього підприємця? Можливо, це й співпадіння, але саме Андрій Суслов – один з тих, хто торік наважився відкрито заявити про свавілля директорки Шацького нацпарку Марії Христецької. Саме його заяви стали одним із важливих елементів журналістського розслідування, яке врешті привело Христецьку на лаву підсудних. 

Про ставлення до скандальної чиновниці тут кричать не лише на вулицях, а навіть на дорожніх знаках. У те, що Марія Христецька може сісти за ґрати місцеві повірили у червні 2022 року. Після серії журналістських розслідувань 12 каналу проти чиновниці тоді відкрили кримінальну справу. Марію Христецьку звинувачують у заволодінні понад мільйоном гривень державних коштів. За даними слідства, посадовиця взяла на роботу шістьох людей, які фактично не з’являлися на робочому місці й не виконували своїх обов’язків, однак заробітну плату отримували. 13 червня мав відбутися черговий суд, утім через відсутність судді його перенесли.

Але повернімося до магазину Андрія Суслова. Увесь торішній алкоголь поліція вилучила, тепер на підприємця чекає суд. 

«Я не вбачаю ні права злочину, нічого. Тому що документи я надам суду, що це було минулий рік куплене, що це все…», – каже підприємець Андрій Суслов. 

Підприємець переконаний, поки Христецьку не посадять за ґрати, через своїх підлеглих вона далі буде кошмарити бізнес. А найжорсткіше тих, хто пішов проти неї. У цьому Андрій Суслов переконається вже за декілька годин – коли підприємця, з його слів,  жорстоко поб’ють, а продавчині магазину пригрозять фізичною розправою. Про ці та інші деталі – згодом на 12 каналі.