Волинь Новини

58 мільйонів євро для розвитку профосвіти в Україні. У Колках створять Центр професійної досконалості

Понад 1 трильйон гривень у співфінансуванні з Європейським банком на розбудову професійної освіти України. Пройти суворий, але справедливий відбір європейської комісії вдалося далеко не кожному закладу профосвіти. Всього дев‘ять (з 250) з усієї України, серед них один на Волинську область – Колківський центр професійної освіти.

Кабінет Міністрів України 6 червня затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію спільного з Європейським інвестиційним банком проекту «Програма підтримки професійно-технічної освіти в Україні». У межах цієї програми у дев‘яти регіонах будуть створені центри професійної досконалості.
«Це наша давня мрія. До нас приїздили європейські комісії, які проводили детальний аналіз і навчальної-матеріальної бази і в якому вона стані, аналізували співпрацю наших вихованців із роботодавцями, і ще їх цікавило навчання для дорослих. Пророблена величезна робота, аби ми стали одними з тих, хто трансформується у Центр професійної досконалості. Ще з 2021 року у нас вже була розроблена проєктно-кошторисна документація, згідно з вимогою Європейського банку», – каже очільниця Колківського ЦПО Людмила Панасюк.

Не чекаючи створення Центру професійної досконалості колектив закладу освіти самостійно намагався зміцнити матеріально-технічну базу та створювати сучасний освітній простір для здобувачів освіти. Водночас впродовж 2020-2021 років Колківський ЦПО неодноразово подавав заявки для включення до переліку закладів професійної освіти, на базі яких планувалося створення навчально-практичних центрів та фінансування на оновлення освітнього простору, ремонту гуртожитків та матеріально-технічної бази проте отримував відмови, обґрунтовуючи це тим, що у майбутньому буде створений Центр професійної досконалості і всі потреби Колківського ЦПО будуть задоволені одночасно. Очевидно, що через повномасштабне вторгнення росії реалізація спільного з ЄІБ проєкту щодо підтримки професійно-технічної освіти в Україні відтермінувалася. Позаяк у Держбюджеті є кредитна програма на створення центрів профдосконалості і при прийнятті держбюджету на 2023 рік народні депутати вже передбачили ці кошти, але до оприлюднення Постанови Кабміну вони були у «підвішеному» стані. Відтак, у квітні цього року Людмила Панасюк звернулася до народної депутатки України Ірини Констанкевич. Народна обраниця у свою чергу спрямовувала депутатські звернення до Прем‘єр-міністра, неодноразово підіймала цю тему у стінах Міністерства освіти України та особисто у розмовах з міністром Оксеном Лісовим. Про постанову Уряду Ірина Констанкевич повідомила на своїй офіційній сторінці у Фейсбук:

«В часи запеклої боротьби за нашу незалежність, в час, коли ворог в агонії використовує тактику випаленої землі, особливу увагу ми маємо приділяти відбудові України у майбутньому. Аби відновити все те, що люди втратили через росію.
І я вдячна, що всупереч умовам сьогодення, в Уряді та Міністерстві освіти нас почули і підтримали. Створення таких центрів — важливий етап у трансформації профтехів, які мають стати сучасними та інноваційними закладами», – написала народна депутатка.

Реалізація проєкту «Створення Центрів професійної досконалості» передбачає залучення 58 млн євро, понад 6,3 млн з них – для Колківського ЦПО.

«Це кошти, які дає Європа, аби наша професійна освіта була по-справжньому європейською, щоб у нас були нові стандарти, нова філософія, сучасні технології та обладнання. Зміниться не просто назва, кожен центр буде оснащений новітніми технологіями, інклюзивними приміщеннями та матиме підвищені вимоги до педагогів і майстрів. У цих закладах учні не просто опановуватимуть нову професію, але й набуватимуть навичок підприємництва, побудови кар’єри, матимуть обов’язковий профорієнтаційний супровід», – резюмує очільниця Колківського Центру професійної освіти Людмила Панасюк.