Волинь Новини

Секонди Луцька: як влитися в «тусовку» місцевих магазинів

Тривалий час секонд-хенди користуються великою популярністю серед людей різного віку. Але в суспільстві досі вкорінена думка, що покупки в таких магазинах — рівень малозабезпеченості та безгрошів’я.

Журналістка Район.Життя спробувала спростувати стереотип, завітавши на так званий «гарячий день» в один із «секондів» Луцька, та поспілкувалась з любителькою «бігати на завози».

Черга в день оновлення товару

Домовились зустрітись з нашим «гідом» Анною о 7 ранку, адже щоб зайти до магазину у першій двадцятці людей, потрібно зайняти чергу за годину, а то й за дві до відкриття. Однак деякі покупці, не зайнявши чергу та подискутувавши з працівниками секонд-хенду, зайшли далеко не останніми.

Багато людей приїжджають на автомобілях та чекають на відкриття. Ті, хто живуть неподалік — повертаються додому додивитися останній сон, а решта смакують вранішню каву прямо біля магазину.

Натовпу та штовханини не було, більшість ввічливо чекали на відкриття. Як розповіла Анна, це ті самі «луцькі бариги», які й слідкують за порядком. Правила для всіх одні — не бігти та йти один за одним. Вони напрацьовувались роками й усі їх дотримуються.

Люди чекають 8 ранку

Зайшовши до магазину, одразу видно, як покупці, які забігли першими, з великою кількістю вішалок у руках уже бігають з відділу у відділ з надією вихопити щось брендове. Саме в день оновлення товару можна знайти круті та нові речі з фірмовими етикетками, тому «секонди» й мають таку популярність. Майже 80% людей — це перекупники, які продають ці речі у своїх онлайн або офлайн-магазинах. На цьому і непогано заробляють.

Процес розглядання асортименту

Поки Анна шукала цікаві екземпляри, ми спілкувались.

– Ціни на речі залежать від днів тижня? 

– Речі продаються на вагу, в день оновлення товару ціна одного кілограма становить 327 гривень і з кожним днем зменшується. Найдешевше — за день до оновлення товару, але і речі там залишаються відповідні. На наступний день після оновлення люксовий одяг продають вже за дорожчою ціною — орієнтовно 750 гривень за кілограм.

– Чи часто можна зустріти відомі та дорогі бренди? 

– Так, звісно. Майже кожен тиждень можна взяти щось з люксових брендів або ж якісний мас-маркет, але ситуація зі станом одягу завжди різна. Дуже неприємно знаходити круту річ, але з дефектом. У мене таке ставалось разів мільйон, напевно. (прим. ред. – Анна посміхається)

Анна перевіряє стан речей

– А як ви реагуєте на твердження, що секонд-хенди це ганчір‘я та нічого більшого? 

– Нейтрально насправді. Скільки людей, стільки думок. Можу тільки сказати, що ти можеш одягатись у секонді та виглядати вишукано, дорого та стильно. А можеш одягатись у дорогих магазинах, але виглядати не дуже. У цьому випадку все індивідуально. Я впевнена, що 50% людей, в яких погана думка про секонди, просто не відвідували їх ніколи або їм траплялись не ті.

– Чи можна щось знайти через декілька годин після відкриття в день оновлення? 

– Я впевнена, що так. Не раз заходила і на наступний день та купувала хороші речі. Хто шукає, той завжди знайде. Навіть в останній день, думаю, реально щось собі підшукати.

Ціни на кожен день тижня

Найважливішим є те, що повторне використання одягу — це свідоме споживання та користь для нашого довкілля і природи.

Отже, наша добірка порад щодо покупок на «секонді»:

  1. Щоб зекономити — обирайте несезонні речі;
  2. Ходіть часто, адже більше шансів знайти щось класне, якщо відвідувати різні «секонди» у різні дні;
  3. Знайдіть собі компанію — того, хто добре орієнтується, якщо не знаєте з чого почати;
  4. Будьте терплячі, оскільки шопінг на секондах нагадує полювання і тут потрібна витримка;
  5. Користуйтесь нашою картою секонд-хендів у Луцьку.

Ольга ГУРАЛЬ